Het zogenaamde DURABLE project krijgt 25 miljoen euro van het EU4Health programma

Het DURABLE project bereidt Europa beter voor op de volgende pandemie. Het nieuwe consortium van virologische en epidemiologische onderzoekslaboratoria krijgt van de EU 25 miljoen euro. Hoofd Virologie van het Erasmus MC Marion Koopmans is co-coördinator: ‘De mogelijke volgende pandemie fladdert door de achtertuin.’

De coronacrisis is nauwelijks voorbij of de volgende pandemische dreiging staat al voor de deur. Op dit moment raast de grootste uitbraak van het vogelgriepvirus over de wereld. ‘Het is ongekend hoeveel vogels inmiddels besmet zijn geraakt. Daarmee is de dreiging van hoog-pathogene vogelgriep, waarvoor we voor 2020 vooral naar Azië keken, enorm veranderd. Het virus is zelfs al een paar keer overgeslagen op zoogdieren, zoals bij een nertsenfokkerij in Spanje, dat maakt een spillover naar mensen niet ondenkbaar. Daarnaast kan er een virus oppoppen wat we nog niet in het vizier hebben’, aldus Koopmans.

Europese experts slaan daarom de handen ineen binnen het DURABLE project (Delivering a Unified Research Alliance of Biomedical and public health Laboratories against Epidemics). Het multidisciplinaire consortium verenigt Europese laboratoria en experts die onderzoek doen naar opkomende infectieziekten die epidemieën en pandemieën zouden kunnen veroorzaken. Zo kan er snel en overzichtelijk over de landgrenzen heen worden samengewerkt. Koopmans: ‘We zorgen voor tijdige wetenschappelijke informatie en vertalen deze naar maatschappelijke adviezen.’

Ondersteuning
Het DURABLE project krijgt 25 miljoen euro van het EU4Health programma. Hiermee kunnen ze de European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) ondersteunen in het reageren op gezondheidsrisico’s voor Europese burgers. Institut Pasteur is coördinator van het project. Naast Marion Koopmans sluiten ook andere Rotterdamse virologen zoals Ron Fouchier en Bart Haagmans aan bij DURABLE.

Bron: Erasmus MC / Maud Kok


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!