Begrip van de oorsprong van een verwoestende pandemie zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn

Wacht niet te lang met vervolgonderzoek naar de oorsprong van SARS-CoV-2, want sporen naar de bron vervagen snel. Die oproep doet de WHO-onderzoeksgroep, waaronder prof. dr. Marion Koopmans, die eerder dit jaar in Wuhan onderzoek deed naar het coronavirus, in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Begin 2021 maakte prof. dr. Marion Koopmans deel uit van een onafhankelijk internationaal team dat namens de WHO in samenwerking met China onderzoek deed naar de oorsprong van SARS-CoV-2. Het team publiceerde zijn rapport in maart 2021, bedoeld als de eerste stap in een proces dat nu is vastgelopen, aldus de onderzoekers. Koopmans: ‘De termijn om dit cruciale onderzoek te kunnen doen eindigt snel: elke vertraging zal sommige van de studies biologisch onmogelijk maken. Begrip van de oorsprong van een verwoestende pandemie zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn.’

In het Nature-artikel  definiëren de WHO-onderzoekers zes prioriteiten voor vervolgonderzoek.

Time’s up
Koopmans: ‘De zoektocht naar de oorsprong van SARS-CoV-2 is op een kritiek punt beland. Zowel het internationale WHO-team als het Chinese team zien de noodzaak om verder te gaan. Van cruciaal belang is dat de termijn om geïnfecteerde mensen en dieren te traceren binnen en buiten China om biologische redenen snel afloopt. Antilichamen tegen SARS-CoV-2 nemen af, dus het verzamelen van verdere monsters en testen van mensen die mogelijk zijn blootgesteld vóór december 2019 zullen steeds minder opleveren.’

Oproep
In juli 2021 kondigde de WHO plannen aan om een commissie op te richten die toezicht zal houden op toekomstige studies. Koopmans: ‘Wij zijn verheugd over de oprichting van zo’n commissie die uitbraakonderzoeken routinematig zal laten uitvoeren, in plaats van op een ad hoc manier die kan worden opgevat als politiek gemotiveerd of om met de vinger te wijzen. Echter, hiermee lopen we wel risico op extra vertraging in de tweede fase van het onderzoek. De vertegenwoordigers van de lidstaten moeten immers gaan onderhandelen over gedetailleerde voorwaarden voor de gevoelige kwestie van het onderzoeken van laboratoriumpraktijken, vervolgens teamleden selecteren en benoemen en hen vervolgens een werkplan laten opstellen. Dat kan nog maanden gaan duren.’

‘Daarom doen wij een beroep op de wetenschappelijke gemeenschap en de leiders van de landen hun krachten te bundelen om fase 2-studies te bespoedigen, nu er nog tijd is,’ roept Koopmans op.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: WHO-onderzoekers: tijd dringt voor vervolgonderzoek naar oorsprong coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 25 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!