In de huidige standaardpraktijk wordt voor een  betrouwbare diagnose en het vaststellen van het type BCC onder lokale verdoving een biopt genomen.

Via de open ronde 2019 van het programma Doelmatigheids Onderzoek van ZonMW heeft de afdeling Dermatologie van het Maastricht UMC+ een subsidie ontvangen van € 295.500. De subsidie wordt uitgekeerd voor het uitvoeren van onderzoek naar de doelmatigheid van het diagnosticeren van huidkanker middels een niet-invasieve methode die minder belastend is en sneller zekerheid geeft.

In het doelmatigheidsonderzoek wordt onderzocht of de zogenoemde optical coherence tomography (OCT) voldoende nauwkeurig is om de juiste diagnose bij basaalcelcarcinoom (BCC) te stellen als alternatief voor het nemen van biopten. Het moet uitsluitsel geven of er kosten bespaard kunnen worden en of OCT patiëntvriendelijker is dan het nemen van een biopt. Met OCT kan op basis van weerkaatsende lichtstralen een scan gemaakt worden van de huid van bijna microscopische nauwkeurigheid. Na het scannen -wat 30 secondenduurt- kan vaak direct een uitspraak worden gedaan over de diagnose en eventueel meteen gestart worden met de behandeling, want bijvoorbeeld oppervlakkig groeiende BCC’s kunnen tegenwoordig goed met een crème behandeld worden.

BCC
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker die ontstaat uit de cellen van de opperhuid, de meest oppervlakkige laag van de huid. BCC kan overal ontstaan, maar komt het meest voor in het gezicht en op het (kale) hoofd. Hoewel BCC langzaam groeit en vrijwel nooit kwaadaardig uitzaait, is het toch belangrijk het in een vroeg stadium grondig te behandelen. Wordt er niets aan gedaan, dan kan het dieper de huid ingroeien en  de weefsels onder de huid aantasten, zoals kraakbeen en botweefsel en wordt behandeling steeds ingrijpender met meer beschadiging en moeilijker. In de huidige standaardpraktijk wordt voor een  betrouwbare diagnose en het vaststellen van het type BCC onder lokale verdoving een biopt genomen. Dit kan complicaties geven en  de uitslag is pas na minimaal een week bekend. Dit is een lange periode waarin patiënten in onzekerheid verkeren. OCT is minder ingrijpend en levert meteen een diagnose op.  

Opzet onderzoek 
In het project zal bij 538 patiënten in drie deelnemende ziekenhuizen (Maastricht UMC+, Catharina ziekenhuis Eindhoven en Zuyderland Heerlen) worden onderzocht of OCT voldoende nauwkeurig is om de juiste behandeling in te kunnen stellen en of gebruik van de OCT kosten kan besparen en  patiëntvriendelijker is.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe diagnostiek huidkanker onderzocht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!