LUMC en UMC Groningen gaan onderzoek doen naar de postoperatieve effecten van gewrichtsprotheses
Onderzoekers van het LUMC en UMC Groningen gaan onderzoek doen naar de postoperatieve effecten van gewrichtsprotheses. Dat doen zij met de wondzorg-app, die in het LUMC is ontwikkeld. Innovatiefonds Zorgverzekeraars maakt het onderzoek mogelijk met een subsidie van 150.000 euro.
Vroege opsporing complicaties na protheseplaatsing
Met de wondzorg app is het mogelijk om complicaties zoals infecties in een vroeg stadium op te sporen, zodat die tijdig behandeld kunnen worden. Met deze eHealth-toepassing hopen de onderzoekers chronische infecties, waarbij de prothese verwijderd moet worden, te voorkomen. Daarnaast willen de onderzoekers inzicht krijgen in de relatie tussen het optreden van wondlekkage en prothese-infecties.
Succesvolle pilot
In het LUMC en het Alrijne ziekenhuis is het afgelopen jaar al een pilotstudie met de app uitgevoerd, die succesvol is verlopen. "De komende 18 maanden willen we de app in tenminste 10 ziekenhuizen introduceren voor alle patiënten met een nieuwe gewrichtsprothese. Ziekenhuizen kunnen kosteloos meedoen", aldus Henk Scheper (Infectieziekten) en Robert van der Wal (Orthopedie) die samen het onderzoek leiden.
Hoe werkt de wondzorg-app
Patiënten scoren gedurende 30 dagen na de operatie hun wond in de app met een eenvoudige vragenlijst. Een ingebouwd algoritme berekent een score die patiënten adviseert contact met hun behandelaar op te nemen bij een te hoge score. Ook kunnen ze dagelijks een foto maken van hun wond. Er wordt in het LUMC ook gewerkt aan de integratie van de app in het ziekenhuisinformatiesysteem HiX, zodat artsen ‘realtime’ het wondbeloop kunnen inzien als patiënten op basis van een ‘alert in de app’ contact met hun arts opnemen.
De wondzorg-app is beschikbaar voor smartphones met Android en iOS en kan in studieverband gratis worden gedownload.