LUMC en UMC Groningen gaan onderzoek doen naar de postoperatieve effecten van gewrichtsprotheses

Onderzoekers van het LUMC en UMC Groningen gaan onderzoek doen naar de postoperatieve effecten van gewrichtsprotheses. Dat doen zij met de wondzorg-app, die in het LUMC is ontwikkeld. Innovatiefonds Zorgverzekeraars maakt het onderzoek mogelijk met een subsidie van 150.000 euro.

Vroege opsporing complicaties na protheseplaatsing
Met de wondzorg app is het mogelijk om complicaties zoals infecties in een vroeg stadium op te sporen, zodat die tijdig behandeld kunnen worden. Met deze eHealth-toepassing hopen de onderzoekers chronische infecties, waarbij de prothese verwijderd moet worden, te voorkomen. Daarnaast willen de onderzoekers inzicht krijgen in de relatie tussen het optreden van wondlekkage en prothese-infecties. 

Succesvolle pilot
In het LUMC en het Alrijne ziekenhuis is het afgelopen jaar al een pilotstudie met de app uitgevoerd, die succesvol is verlopen. "De komende 18 maanden willen we de app in tenminste 10 ziekenhuizen introduceren voor alle patiënten met een nieuwe gewrichtsprothese. Ziekenhuizen kunnen kosteloos meedoen", aldus Henk Scheper (Infectieziekten) en Robert van der Wal (Orthopedie) die samen het onderzoek leiden.

Hoe werkt de wondzorg-app
Patiënten scoren gedurende 30 dagen na de operatie hun wond in de app met een eenvoudige vragenlijst. Een ingebouwd algoritme berekent een score die patiënten adviseert contact met hun behandelaar op te nemen bij een te hoge score. Ook kunnen ze dagelijks een foto maken van hun wond. Er wordt in het LUMC ook gewerkt aan de integratie van de app in het ziekenhuisinformatiesysteem HiX, zodat artsen ‘realtime’ het wondbeloop kunnen inzien als patiënten op basis van een ‘alert in de app’ contact met hun arts opnemen.

De wondzorg-app is beschikbaar voor smartphones met Android en iOS en kan in studieverband gratis worden gedownload.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor onderzoek naar complicaties na protheseplaatsing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!