Bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg deden mee aan de studie.

Jongeren met obesitas hebben baat bij krachttraining tijdens de gymlessen op school, gecombineerd met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn. Degenen die een jaar lang elke gymles vijftien minuten krachttraining kregen plus die informatiesessie, hadden na afloop een gezondere lichaamssamenstelling (een indicator voor metabole gezondheid) en waren actiever dan de controlegroep die geen aangepast programma volgde. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ publiceerden deze bevindingen onlangs in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg deden mee aan de studie. De helft kreeg een aangepast programma (de interventiegroep), gegeven door eigen gymdocenten en mentoren na instructie door de onderzoekers. Gill ten Hoor van het Maastrichtse onderzoeksinstituut Nutrim: "We hebben een programma samengesteld dat vooral voor jongeren met obesitas goed uit te voeren is. Zij hebben meer vet- en spiermassa, waardoor ze gemiddeld sterker zijn. Als je ze laat touwtrekken, denken anderen al snel: je wint vanwege je gewicht. We hebben oefeningen aangeboden, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreken. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht."

Een unieke combinatie
Uit de psychologie is bekend dat mensen gemotiveerder raken als ze ergens goed in zijn én dat ze zich vergelijken met anderen. De combinatie van deze kennis met het puur biologische gegeven dat deze jongeren sterker zijn, maakt deze studie uniek, aldus Ten Hoor. "De resultaten liggen misschien in de lijn der verwachting, maar het is nog nooit eerder zo onderzocht." Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa. Ten Hoor: "Dat verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op de lange termijn zou voortzetten." Ook was de afname van lichamelijke activiteit, die in deze leeftijdsfase veel voorkomt, stukken minder dan in de controlegroep. Ten Hoor: "In de interventiegroep zag je jongeren in gesprek met elkaar concluderen dat ze bijvoorbeeld ook veel meer actieve minuten per week zouden hebben als ze met de fiets naar school kwamen. Die bewustwording kan kleine veranderingen teweeg brengen, met een groot gezondheidseffect op langere termijn."

Middels een verspreidings- en implementatie impuls vanuit ZonMw gaat de onderzoeker het programma verder ontwikkelen en een paar van de deelnemende scholen gaan al verder met het programma. De volledige titel van de publicatie is: 'Strength exercises during physical education classes in secondary schools improve body composition: a cluster randomized controlled trial'.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Krachttraining heeft positief effect op jongeren met obesitas
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!