Ze zijn gehonoreerd met subsidie door ZonMw 

Leefstijlinterventies in de zorg kunnen bijdragen aan herstel en het verminderen van klachten tijdens ziekte. Uiteindelijk willen we dat leefstijl een integraal onderdeel is van de zorg en dat zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen en/of paramedici dus vaker zo’n leefstijlinterventie aanbieden. 13 nieuwe projecten gaan nu onderzoek doen naar leefstijl in de zorg en zorgen voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlgeneeskunde.
 
Van de 13 projecten zijn 11 projecten gericht op de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies in de zorg en 2 projecten gericht op de werkingsmechanismen van leefstijl. Ze zijn gehonoreerd met subsidie uit onze ronde Leefstijl in de zorg. Deze oproep werd in maart 2023 opengesteld door ZonMw, De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland). 

Gezamenlijk willen we bijdragen aan betere bewijsvoering, bredere toepassing van leefstijl in de behandeling (meer ziekten en patiëntengroepen) en implementatie van leefstijlgeneeskunde interventies. 

Coalitie Leefstijl in de Zorg
Programmeren voor de praktijk vraagt om samenwerken met beleid en praktijk. Wij werken daarom nauw samen met de coalitie Leefstijl in de Zorg. Het doel van de coalitie is het vergroten van de inzet op gezonde leefstijl door zorgprofessionals en patiënten zelf, en de (kennis)versnippering in het veld te verkleinen.

Met input van deze coalitie genereert ZonMw bruikbare kennis over de inzet van leefstijlinterventies binnen de curatieve zorg, die leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten. Dit doen we met 2 subsidierondes binnen ons subsidieprogramma. 

Leefstijlgeneeskunde
Het toepassen van leefstijlinterventies in de gezondheidszorg wordt ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. Leefstijlgeneeskunde focust op het herstel of op het verminderen van ziekteklachten van patiënten met chronische ziekten. Het omvat bekende leefstijlfactoren als voeding en beweging, maar ook slaap, stress en zingeving. 

Kijk hier voor alle projecten en verdere informatie

Bron: ZonMw


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ZonMw
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ZonMw
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 13 nieuwe projecten onderzoeken leefstijl in de zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 13 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!