Dementie is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland

Hoe ervaren direct betrokkenen de manier waarop de diagnose dementie wordt gesteld? Dat gaan onderzoekers van het UMCG na. Ook willen zij weten hoe de geboden zorg wordt ervaren. Het onderzoek richt zich niet alleen op patiënten met dementie en hun directe omgeving, maar ook op artsen en andere hulpverleners. In het onderzoek wordt nagegaan hoe tevreden zij zijn over de manier waarop de diagnose is gesteld, over hun eigen betrokkenheid bij de besluitvorming en over de ontvangen informatie. Het onderzoek richt zich op de provincie Groningen.

Dementie is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Toch wordt bij veel mensen de diagnose niet of te laat gesteld. Dit kan leiden tot onontdekte ziektelast. 

Manier diagnosestelling
Het onderzoek gaat precies na hoe de diagnose dementie momenteel wordt gesteld. Ook moet blijken welke onderzoeken belangrijk zijn voor het stellen van de diagnose dementie. Verder komt de vraag aan de orde of een huisarts de diagnose goed zelf kan stellen of daarvoor liever doorverwijst  naar een gespecialiseerd centrum. En wat is de beleving van de patiënt en de mantelzorger bij de diagnose stelling en biedt de diagnose vaststellen in bijvoorbeeld een geheugenpoli hen meerwaarde?

Patiënten, naasten en (huis)artsen
Aan dit onderzoek kunnen zowel patiënten meedoen bij wie de diagnose dementie in de afgelopen 5 jaar is gesteld, als hun directe naasten en/of mantelzorgers. Daarnaast  kunnen ook artsen of andere hulpverleners meedoen als zij de diagnose dementie stellen en/of verwijzen naar een gespecialiseerd centrum om de diagnose te stellen. Het onderzoek richt zich op de provincie Groningen.

Meer informatie
Het onderzoek staat onder leiding van neuroloog Fransje Reesink, werkzaam in het UMCG Alzheimer Centrum Groningen en wordt uitgevoerd door 5 derde jaar geneeskunde studenten. De resultaten van het onderzoek zijn over 8 maanden te verwachten. Meer informatie over het onderzoek en de enquête is te vinden op de website van het Alzheimer Centrum Groningen.

Alzheimercentrum Groningen
Het UMCG Alzheimercentrum Groningen is een van de vijf expertisecentra op gebied van dementie in Nederland. Hier vindt ingewikkelde diagnostiek op het gebied van Alzheimer plaats. Het is kenniscentrum voor iedereen in Noord-Nederland die op de een of andere manier betrokken is bij de zorg voor patiënten met Alzheimer. En daarnaast vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats op gebied van Alzheimer. Meer informatie vindt u op de website van het Alzheimer Centrum Groningen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG start onderzoek naar diagnosestelling dementie en zorg patiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!