De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF

KWF Kankerbestrijding kent 1,37 miljoen euro toe aan kankeronderzoek in Maastricht, naar o.a. nierkanker, darmkanker borstkanker en precisiebestraling met protonen. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten. 

KWF wil onderzoeksresultaten vaker en sneller vertalen naar toepassingen voor patiënt en publiek. Deze visie geven ze vorm in het Programma Onderzoek & Implementatie (PO&I). Vanuit dat programma worden na een zorgvuldig beoordelingsproces subsidies toegekend aan veelbelovend onderzoek, waaronder dus verschillende Maastrichtse studies. De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema's zien, maar hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Medicijnen verpakken in gel
Prof. dr. Nicole Bouvy van het Maastricht UMC+ ontvangt bijna 600.000 euro voor haar onderzoek naar gerichte chemotherapie. Daarbij verpakt ze de medicatie in een soort gel, die in de buikholte wordt geplaatst. Het lichaam breekt daar de gel langzaam af, waarbij de geneesmiddelen gereguleerd én op de juiste plek vrijkomen om uitzaaiingen van darmkanker in de buikholte te behandelen. Bij goede resultaten kan dit innovatieve project leiden tot een eerste patiëntenstudie. 

Herstel van gevoelszenuwen na borstreconstructie 
Van het bedrag dat naar Maastricht gaat, is 770.000 euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d'HuZes. Hiervan kunnen 3 projecten worden gefinancierd. In het Maastricht UMC+ zal dr. Stefania Tuinder een patiëntenstudie opstarten naar de reconstructie van borstweefsel na de behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen al langer een nieuwe borst krijgen die is vervaardigd uit eigen lichaamsweefsel. In dit project wil Tuinder de gevoelszenuwen herstellen, zodat de nieuw aangelegde borst ook letterlijk weer als onderdeel van het lichaam aanvoelt. Hiervoor krijgt ze bijna 470.000 euro. Dr. Henry Woodruff en dr. Ala Yaromina krijgen ieder ongeveer 150.000 euro. Woodruff zal onderzoek doen naar het beter onderscheiden van goedaardige en kwaadaardige niercysten op basis van beeldvormingstechnieken. Yaromina zal gaan bestuderen of protonentherapie beter in staat is om het immuunsysteem te stimuleren dan klassieke radiotherapie.

Over KWF-financiering
Zorgvuldig beoordelingsproces Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit. "We blijven ons onverminderd inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker te voorkomen, beter op te sporen en te behandelen. Dankzij onze donateurs en vrijwilligers kunnen we op deze schaal investeren in excellent kankeronderzoek." Prof. dr. Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 1,3 miljoen euro voor kankeronderzoek in Maastricht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!