De kennis die de onderzoekers vergaren is essentieel voor doorbraken in de preventie, opsporing en behandeling van kanker

KWF kent Amsterdam UMC 1,9 miljoen euro toe voor fundamenteel kankeronderzoek. Het geld gaat naar vijf onderzoeken. De kennis die de onderzoekers vergaren is essentieel voor doorbraken in de preventie, opsporing en behandeling van kanker.

De gehonoreerde projecten maken deel uit van de tweede financieringsronde van 2022, bestemd voor fundamenteel onderzoek. Deeerste ronderichtte zich op toegepast onderzoek. Later dit jaar volgen nog twee rondes.

Kanker bestrijden, is kanker begrijpen
Het doel van fundamenteel onderzoek is begrijpen hoe kankercellen werken, waar hun zwakke plekken zitten en hoe die aan te pakken zijn. Fundamenteel onderzoek vindt plaats in laboratoria en omvat de bestudering van genen, eiwitten en alle biologische processen die zich in of tussen (kanker)cellen afspelen. De kennis die hieruit voortkomt, vormt de basis van nieuwe behandelingen.

Fundamenteel onderzoek vergt vaak een lange adem, maar is uiteindelijk de bron van nieuwe doorbraken en medisch-wetenschappelijke vooruitgang.

Een overzicht van de onderzoeken van Amsterdam UMC waarin KWF investeert:

 • De familie van BCL-2 eiwitten als therapeutisch target in preventie en behandeling van darmkanker. Het onderzoek gaat over dikke darm kanker, Jan Paul Medema is de projectleider van dit onderzoek (€751.882,50).
 • MEGAREx: Machine Enhances GliomA Recurrence Detecion. Dit is een onderzoek van Florent Moulière naar hersenkanker ( €631.067,90).
 • De klassieke conditionering van immunotherapie om kankerbehandelingen te verbeteren. Onderzoek van Louis Vermeulen naar blaas en dikke darm kanker (€163.800,00).
 • Menselijke genen die kritisch betrokken zijn bij de bescherming tegen metabolisch geïnduceerde oxidatieve stress. Een onderzoek van projectleider Josephine Dorsman naar verschillende soorten kanker (alvleesklier, bloed, borst, eierstok, hoofdhals, leukemie, lever, mannelijke geslachtsorganen; mondholte/lip, retinablastoom, slokdarm, vrouwelijke geslachtsorganen (overig)). Dit onderzoek krijgt €158.696,40 toegekend.
 • Gebruik van spontante antilichaam responsen tegen tumoren als biomarker en versterker van anti-tumor immuunresponsen. Een onderzoek naar longkanker van Marieke Fransen (€192.450,50).

Lees hier meer.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: 1,9 miljoen van KWF voor fundamenteel kankeronderzoek
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
 • Datum: 14 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!