Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek.

Wel of geen dialyse?
In het project DIALysis or not: Outcomes in older kidney patients with GerIatriC Assessment (DIALOGICA) bekijken de onderzoekers of er grote verschillen zijn in de kwaliteit van leven, klinische uitkomsten en de kosten van het zorgtraject bij ouderen die een dialysebehandeling ondergaan en zij die hier vanaf zien, en kiezen voor conservatieve behandeling.

Het DIALOGICA-project heeft als doel om samen met de oudere patiënt te beslissen of dialyse wel of niet de best passende behandeling is. In het LUMC sluit het project direct aan bij bestaande onderzoeken naar ouderen in de pre-dialysefase: de COPE- en POLDER-studies.

In totaal worden 1500 patiënten onderzocht in 25-30 ziekenhuizen. Ook wordt hierbij geëvalueerd of er individuele (geriatrische) kenmerken zijn, die klinische uitkomsten en de kwaliteit van leven bij patiënten kunnen voorspellen. Met deze resultaten kan er mogelijk worden geïdentificeerd voor wie dialyse een geschikte behandeling is en wie in aanmerking komt voor conservatieve behandeling.

Leading the Change-programma
De subsidie van 600.000 euro is afkomstig van het LtC-programma. Het primaire doel van de LtC zorgevaluatieprojecten is het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Daarvoor wordt voornamelijk gekeken naar projecten die leiden tot kostenbesparing zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Wilt u meer weten over het DIALOGICA-project? Lees dan verder op de projectpagina op de website van Zorgevaluatie Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote beurs voor onderzoek naar dialyse onder ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!