De NZa onderzocht de kosten van deze teams

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft nieuwe bedragen voor de subsidie (beschikbaarheidbijdrage) voor de Mobiele Medische Teams (MMT) met traumahelikopter en voertuig vastgesteld. De bedragen gelden vanaf 1 januari 2019.

In Nederland zijn vier parate teams gevestigd die 24/7 en binnen twee minuten per helikopter of voertuig in actie kunnen komen. Een team bestaat uit een gespecialiseerd verpleegkundige, medisch specialist en een piloot of chauffeur. Voordat de patiënt per ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd levert het MMT ter plaatse medisch-specialistische zorg. De teams zijn gevestigd nabij de traumacentra van Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast zijn er twee beschikbare teams in Enschede en Utrecht die binnen 25 minuten na aanname van de melding per auto onderweg zijn om medische assistentie te kunnen leveren. Per jaar worden deze teams in totaal zo’n 6.000 keer ingezet.

De NZa onderzocht de kosten van deze teams. We hebben hiervoor nauw samengewerkt met  de betrokken instellingen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek hebben we  een aantal onderdelen van de subsidie vereenvoudigd. Ook hebben we samen met de centra gekeken naar de opleidingen en oefeningen om ervoor te zorgen dat  de teams ook in de toekomst over de nodige kennis en vaardigheden beschikken.

Vanaf 1 januari 2019 bevat de subsidie ook een  vergoeding voor het vervoeren en toedienen van bloed aan de patiënt door het MMT. Ook biedt de subsidie vanaf nu ruimte voor professionele mentale ondersteuning, vanwege de specifieke omstandigheden waarmee de teams dagelijks te maken krijgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe bedragen voor subsidie Mobiele Medische Teams
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!