Hoewel urineweginfecties veel voorkomen, is het voor behandelaars soms moeilijk om de ziekte vast te stellen en te behandelen
Wanneer is er precies sprake van een urineweginfectie? Tot voor kort was daar geen internationale definitie voor. Dankzij een LUMC-geleide studie komt daar nu verandering in. Een vaste definitie is belangrijk als het bijvoorbeeld gaat over antibioticaresistentie.
Jaarlijks zijn 2 miljoen huisartsbezoeken in Nederland gerelateerd aan urineweginfecties (onder andere blaas- en nierbekkenontstekingen). Ook stellen artsen de infecties vaak vast in verpleeg- en ziekenhuizen.
Maar hoewel urineweginfecties veel voorkomen, is het voor behandelaars soms moeilijk om de ziekte vast te stellen en te behandelen. Bovendien keren blaasontstekingen regelmatig terug. Dat is niet alleen belastend voor de patiënt, maar draagt door het herhaaldelijk voorschrijven van antibioticakuren ook bij aan het steeds groter wordende probleem van antibioticaresistentie.
Definitie van urineweginfecties is belangrijk
Betrouwbaar onderzoek naar testen en behandelingen voor urineweginfecties is dus hard nodig. Het opstellen van een vaste definitie van blaasontstekingen helpt daarbij. Ontbreek zo'n definitie namelijk, dan leidt dat tot vertekende onderzoeksresultaten en een verminderde vergelijkbaarheid tussen onderzoeken.
De nieuwe zogeheten referentiestandaard combineert symptomen van een urineweginfectie met meetbare, klinische waarden en bevat nu onder meer de volgende criteria:
- Een brandend gevoel bij het plassen
- Veel moeten plassen
- Veel drang tot plassen
- Een bepaald minimaal aantal witte bloedcellen in de urine
- Een bepaald minimaal aantal bacteriën in de urine
Vijftig internationale experts
In het huidige onderzoek hebben onderzoekers van de afdeling infectieziekten van het LUMC samengewerkt met vijftig internationale experts op het gebied van urineweginfecties.
Deze experts hadden verschillende achtergronden (infectieziekten, microbiologie, urologie, geriatrie, huisartsgeneeskunde en spoedeisende geneeskunde) en kwamen uit tien landen in Europa en Noord-Amerika. Geholpen door meerdere enquêtes hebben zij samen een onderzoeksdefinitie van urineweginfecties opgesteld.
Het onderzoek, onder leiding van Manu Bilsen (AIOS interne geneeskunde - foto links), Merel Lambregts (internist-infectioloog) en Leo Visser (hoogleraar infectieziekten), is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.
Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende urineweginfectie is een blaasontsteking. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht komen. Daar veroorzaken ze een infectie. De meeste infecties blijven beperkt tot de blaas en geven geen koorts. De klachten kunnen wel heel hinderlijk zijn. Infecties die uitbreiden naar het nierbekken of de prostaat, komen minder vaak voor.
Bron: LUMC