Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen

Na vier jaar intensief onderzoek door het Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlandse Mobius 3D Technology (M3DT) is voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt, waarbij de onderkaak volledig is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.
 
Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen. De onderkaak wordt, indien mogelijk gereconstrueerd met bot elders uit het lichaam (meestal uit het kuit- of scheenbeen). Nadeel van deze reconstructie-methoden, is dat deze in circa 40% van de gevallen breken en/of dat de schroeven waarmee de strip is bevestigd losgaan. Dit heeft ongekend ingrijpende consequenties voor de betrokken patiënt.
 
Functies als praten, drinken en eten blijven behouden
Dit implantaat is veel sterker, onder andere doordat de krachten met een verbeterde bevestigingstechniek optimaal verdeeld worden. Het implantaat heeft bovendien van binnen een zogeheten ‘maasstructuur’. Daarmee behoudt het implantaat haar sterkte, terwijl de prothese toch licht aanvoelt voor de patiënt (vergelijkbaar gewicht van bot wordt benaderd). Het implantaat kan niet meer breken en de innovatieve bevestiging zorgt dat het implantaat goed blijft zitten. Omdat het implantaat op maat is gemaakt behoudt de kaak haar pasvorm en blijven belangrijke functies als praten, drinken en eten behouden. Zelfs het gereedschap dat de chirurg gebruikt bij de operatie is patiënt-specifiek. Ook is de operatie eenvoudiger en korter en is de kans op complicaties kleiner.
 
Unieke samenwerking
Het 3D lab en de hoofdhals chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek hebben samen met het Nederlandse bedrijf Mobius 3D Technologies (M3DT) jarenlang gewerkt aan deze baanbrekende innovatie. De verwachting is dat deze toepassing in 2023/2024 breder toepasbaar is. Ondertussen wordt onderzoek gedaan naar het verder uitbreiden van deze technieken voor implantaten elders in het aangezicht en schedel. Health Holland heeft deze ontwikkeling mede mogelijk gemaakt, door het verlenen van een innovatie subsidie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Antoni van Leeuwenhoek
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Antoni van Leeuwenhoek
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Primeur: eerste succesvolle operatie met op maat 3D-geprinte titanium onderkaak
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!