Het is goed altijd je arts of apotheker te informeren als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt

Medicijnautoriteit CBG vraagt in de campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen. Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn vergroten over de risico's.

Bekijk en/of download de video hier.

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

De medicijnautoriteit deed, volgend op eerder onderzoek van het RIVM, onderzoek naar de wisselwerking tussen de tien kruiden en diverse medicatie, variërend van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over de 10 veelgebruikte kruidenproducten opgesteld. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer is blij met de nieuwe voorlichting:

Kruiden lijken misschien onschuldig, maar zijn dat niet altijd. De combinatie van medicijnen en kruidenproducten is soms gevaarlijk. Het is daarom belangrijk dat medicijngebruikers weten wat de risico’s zijn en dat ze altijd hun zorgverlener informeren. Deze nieuwe campagne moet daarbij helpen. Download de video hier

Ernstige gevolgen
Soms kan een wisselwerking met een (ander) medicijn zelfs ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld:

  • Sint-janskruid en kurkuma kunnen er voor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva.
  • De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe.
  • Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.

Deze soms ernstige gevolgen zijn ook voor apotheker Mark Slager een reden om de risico's eerder onder de aandacht te brengen van medicijngebruikers, apothekers en kruidenverkopers:

Patiënten komen pas naar de apotheek als er echt iets mis is. Ik denk dat het allemaal een stuk veiliger wordt als we allemaal dezelfde boodschap uitdragen naar de patiënt.

De risico's op wisselwerking gelden niet voor de kruiden die in de keuken worden gebruikt bij het klaarmaken van voedsel, maar voor de kruiden in hoge concentraties zoals in een capsule. Vermoedens van bijwerkingen van kruidenproducten en wisselwerking kunt u melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Door het melden van bijwerkingen helpt u om het gebruik van medicijnen veiliger te maken.   

Campagne voor medicijngebruikers en zorgverleners
De basis van de campagne bestaat uit achtergrondinformatie voor medicijngebruikers en wetenschappelijke een verdieping voor zorgverleners op de website van het CBG. Daar staat van de 10 veelgebruikte kruidenproducten beschreven waar het voor wordt gebruikt, welke wisselwerkingen met medicijnen kunnen optreden en in welke mate deze zich kunnen voordoen.

Daarnaast is er een animatievideo over de risico’s op wisselwerkingen die kan worden getoond in wachtruimten van artsen en apotheken. Ook is de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG voor ruim 2100 medicijnen aangepast. Daar staat nu per medicijn duidelijk vermeld of het interacties heeft met kruidenproducten. Via een (social) media campagne #weetwatjeslikt worden de risico’s op interacties van kruiden en medicijnen de komende weken extra onder de aandacht gebracht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CBG start campagne over wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!