Meer voorlichting over borstvoeding en goede begeleiding is essentieel 

Veel vrouwen stoppen te vroeg met het geven van borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat adviseert om borstvoeding te geven tot een kind 2 jaar is.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt moeders overal ter wereld aan om baby's in de eerste zes
maanden van hun leven exclusief borstvoeding te geven om een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid te waarborgen. Daarna wordt geadviseerd om – in combinatie met vaste voeding –borstvoeding te blijven geven tot de baby twee jaar of ouder is.

Internationale gezondheidsorganisaties zijn het erover eens dat het geven van borstvoeding gedurende de eerste twee jaar van een baby helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, de schoolprestaties bevordert en het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd verkleint. Ondanks dat 60% van de moeders in het onderzoek aangeeft dat de gezondheid van de baby en van de moeder zelf de belangrijkste redenen zijn om te starten met borstvoeding, stoppen de meesten veel te vroeg met het geven van borstvoeding.

Meer voorlichting over borstvoeding en goede begeleiding is essentieel
“Meer voorlichting rondom borstvoeding is erg belangrijk, blijkt ook weer uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl. “Wij pleiten al jaren voor meer informatie over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.”

Belangrijke factoren bij de keuze van de moeder voor het geven van borstvoeding zijn met name steun vanuit de partner en hulp en informatie vanuit zorgprofessionals. Borstvoeding moet worden beschouwd als een volksgezondheidskwestie die op alle niveaus investeringen en ondersteuning vereist, vindt Visser.

Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022
In het kader van de Wereld Borstvoeding Week wordt door Meervoormamas.nl in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden. Tussen 10 en 20 juli werd ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de keuzes voor specifieke producten tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Met ruim 2.650 deelnemende vrouwen is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland.

Wereld Borstvoeding Week 2022
Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Gewoonborstvoeding.nl / Mathijs Visser
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Gewoonborstvoeding.nl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!