Chronische opiaatgebruikers kunnen last krijgen van verlaagd testosteron en verlaagd cortisol

Langdurig gebruik van sterke pijnstillers kan het hormoonsysteem verstoren. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) rapporteren dat een deel van de chronische opiaatgebruikers last krijgt van verlaagd testosteron en verlaagd cortisol.

Bij ruim zestig procent van de mannen die meer dan zes maanden een opiaat gebruikt, resulteert dat in een verlaagd testosteronniveau. Bij vrouwen is onvoldoende onderzocht wat de impact is van opiaten op de geslachtshormonen. Ongeveer twintig procent van de gebruikers (mannen en vrouwen) heeft daarnaast een verlaagd niveau van het stresshormoon cortisol. Dat concluderen de onderzoekers uit een analyse van 52 bestaande studies naar opiaatgebruik en hormonen, waarin in totaal 18.428 personen werden geïncludeerd. Ze presenteren hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Verminderde vruchtbaarheid
De onderzoekers vinden dat het tijd wordt dat er ook aandacht komt voor de hormonale effecten van chronisch opiaatgebruik. Zo kan een verlaagd testosterongehalte bij mannen leiden tot minder libido, potentie, vruchtbaarheid, baardgroei en spiermassa. Bij vrouwen kunnen minder geslachtshormonen leiden tot menstruatiestoornissen en verminderde vruchtbaarheid. Te weinig cortisol geeft vaak lastig te duiden klachten als vermoeidheid, die ook een bijwerking van de opiaten zelf kunnen zijn. “Toch is het heel belangrijk om de diagnose te stellen. Bij stress-situaties kan een cortisoltekort namelijk leiden tot lage bloeddruk en shock”, onderzoeker Amir Zamanipoor uit.

Beste behandeling
Om effectief te kunnen ingrijpen is meer onderzoek nodig. Zamanipoor: “Hoewel deze review alle artikelen samenvat, is nog niet duidelijk wie er gescreend moet worden op hormoonuitval en ook niet wat de beste behandeling is. Ook moet nog worden uitgezocht hoe vaak een verstoring van de hormoonbalans daadwerkelijk tot merkbare klachten leidt, wat de effecten bij vrouwen zijn, hoe we deze klachten kunnen voorkomen en hoe snel herstel optreedt.”  

Lees voor meer informatie het artikel ‘Opioids and their endocrine effects: A systematic review and meta-analysis’ in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Chronisch gebruik van opiaten verstoort hormonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!