Ondanks het vuurwerkverbod hebben plastisch chirurgen tijdens en rond de jaarwisseling toch nog 18 slachtoffers behandeld

Plastisch chirurgen hebben tijdens en rond de jaarwisseling veel minder slachtoffers met (ernstig) vuurwerkletsel behandeld. In vergelijking met voorgaande jaren nam het aantal slachtoffers met bijna tweederde af. Ondanks het vuurwerkverbod hebben plastisch chirurgen tijdens en rond de jaarwisseling toch nog 18 slachtoffers behandeld, waaronder 5 (gedeeltelijke) handamputaties, diverse botbreuken, brandwonden en een patiënt met ernstig beenletsel. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op basis van een onderzoek. Vorig jaar stond de teller begin januari op 50 slachtoffers en 10 (gedeeltelijke) handamputaties. Gezien de ernst van vuurwerkletsels blijft de NVPC pleiten voor ingrijpende maatregelen door de overheid. Plastisch chirurg dr. Annekatrien van de Kar, verbonden aan het OLVG: “Gezien de grote daling van het aantal slachtoffers moet de overheid nu echt doorpakken. Verbied consumentenvuurwerk en zet maximaal in om de handel in en het afsteken van illegaal vuurwerk te bestrijden.”

Plastisch chirurgen uit heel Nederland registreerden de ernstigste gevallen van vuurwerkletsel rond oud en nieuw op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daarbij ging het om slachtoffers met zeer ernstige handletsels en brandwonden aan de handen en in het gezicht, maar ook met fracturen. In totaal werden 18 van dergelijke patiënten behandeld. In alle gevallen ging het om mannen/jongens en ook hebben alle slachtoffers zelf het vuurwerk aangestoken. In veel gevallen ging het om cobra’s, nitraatbommen en strijkers. Opvallend is dat de plastisch chirurgen dit jaar geen omstanders hebben behandeld. Vijf slachtoffers zijn minderjarig, het jongste slachtoffer (hand) is 10 jaar, het oudste slachtoffer is 67 jaar. Tijdens de jaarwisseling kwamen 7 slachtoffers in het ziekenhuis terecht, de andere letsels zijn opgelopen in de dagen voor of na oud en nieuw.

Handletsel
De NVPC is er voorstander van om het tijdelijke vuurwerkverbod om te zetten in een definitief verbod van consumentenvuurwerk. “Elk slachtoffer is er één te veel. De gevolgen van vuurwerkletsel worden nog steeds onderschat. Denk aan kinderen die al op jonge leeftijd een hand of meerdere vingers moeten missen. Ook dit jaar hebben we vuurwerkslachtoffers gezien met handletsel die de rest van hun leven met de gevolgen zitten, zoals chronische pijn en blijvende beperkingen”, stelt Annekatrien van de Kar. “Vooral kinderen kunnen de risico’s niet inschatten en moeten beter worden beschermd.”