(advertentie)

Toch nog zo'n 400 mensen behandeld op Spoedeisende Hulp en huisartsenposten

Door het coronavirus was 2020 een ander jaar dan alle andere. Ook de jaarwisseling zag er anders uit. Om de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s te ontlasten, was het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling verboden. Waren er met de vorige jaarwisseling nog 1.300 vuurwerkslachtoffers, deze jaarwisseling zijn bijna 400 patiënten behandeld voor vuurwerkletsel op de Spoedeisende Hulp-afdelingen en huisartsenposten.

Het totaal aantal slachtoffers is hiermee 70 procent gedaald ten opzichte van de vorige jaarwisseling (108 ten opzichte van 385 patiënten op de Spoedeisende Hulp en 275 ten opzichte van 900 patiënten bij de huisartsenposten). Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. De gegevens zijn gebaseerd op onderzoek bij alle Spoedeisende Hulp-afdelingen in Nederland en ruim drie kwart van alle huisartsenposten op 31 december 2020 en 1 januari 2021.

Birgitte Blatter, Manager Onderzoek bij VeiligheidNL: “We zijn blij te zien dat het vuurwerkverbod heeft geleid tot een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Daarnaast blijkt dat het verbod gelukkig geen verschuiving naar het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk heeft veroorzaakt. Toch vinden we het aantal van 400 vuurwerkgewonden dat op de Spoedeisende Hulp of huisartsenpost terecht is gekomen nog best hoog, gezien het vuurwerkverbod.” 

Vuurwerkslachtoffers dit jaar relatief jong 
Opvallend is dat bijna twee derde van de slachtoffers jonger was dan 20 jaar (63%); bij de voorgaande jaarwisseling was dit aandeel lager (49%). Evenals eerdere jaren raakten veel meer jongens en mannen (82%) gewond dan meisjes en vrouwen. 

Minder slachtoffers door zwaar illegaal vuurwerk en carbid
De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers gold voor alle typen vuurwerk, ook voor zwaar illegaal vuurwerk (waaronder nitraten en cobra’s) en carbid schieten. Van de verwondingen die we zagen ontstond de meerderheid door knalvuurwerk. Het aandeel gewonde omstanders (44%) was lager dan vorig jaar (51%).

Vooral brandwonden, minder oogletsels
Patiënten werden voornamelijk behandeld aan brandwonden (41%), vooral aan handen of vingers. Het aandeel oogletsels was dit jaar met 14 procent relatief laag, vorig jaar was dit 27 procent. Ook open wonden (7%) en botbreuken (5%) moesten worden behandeld, voornamelijk op de SEH-afdeling, en zoals elk jaar waren er enkele amputaties te betreuren.
 
Kijk hier voor het onderzoeksrapport Ongevallen met vuurwerk jaarwisseling 2020-2021

Over het onderzoek
Voor het verzamelen van gegevens over vuurwerkongevallen rond de jaarwisseling werkt VeiligheidNL samen met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, waaronder de huisartsenposten) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers is vastgesteld op basis van registratie op alle SEH-afdelingen en bij ruim drie kwart van de huisartsenposten in Nederland. Van de 86 ziekenhuizen leverden er 59 daarnaast uitgebreide toedrachtinformatie van de vuurwerkletsels. Ook 45 huisartsenposten leverden uitgebreide toedrachtinformatie aan.

Over VeiligheidNL
Veiligheid is niet per ongeluk. Ongelukken overkomen je, veiligheid niet. Veiligheid is gemaakt of aangeleerd. Veiligheid is een set van regels, methodes, oplossingen en vooral gedrag. Door goed om te gaan met risico’s, je te houden aan regels en je – bewust of onbewust – verantwoordelijk te gedragen, maak je het veilig voor jezelf, voor anderen, voor je omgeving. Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Het is het resultaat van onderzoek, van wetenschap, van interventies, van gedrag.

VeiligheidNL is het kenniscentrum voor letselpreventie. Wij verzamelen data en bedenken en ontwikkelen methodes en interventies waarmee mensen (veilig)er door het leven gaan. We zijn de ‘science achter safety’. En we strijden voor maximale impact, vanuit een wetenschappelijk fundament. Dat kunnen we niet alleen, daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Want veiligheid is niet per ongeluk.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Veiligheid.nl
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Veiligheid.nl
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/forse-afname-vuurwerkslachtoffers
Originele titel: Forse afname van vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-01-05

Relevante artikelen ...

Amper stijging in voorschrijven van opioïden Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor dan huisartsen in Vlaanderen In Nederland en België is het voor... Acute zorg Tue, 19 Apr 2022, 09:56:22
Flowcytometrie kan levens redden Volautomatische flowcytometrie is een nieuwe techniek voor onderzoek van het afweersysteem Met de introductie van volledig geautomatiseerde flowcytom... Acute zorg Tue, 08 Feb 2022, 15:36:33
5 puntenplan Acute Zorg In een position paper geven de Nederlandse ziekenhuizen aan wat nodig is om toekomst-bestendige acute zorg te realiseren Elke burger moet kunnen reke... Acute zorg Mon, 09 Aug 2021, 12:47:57
Iedereen kan nog op de acute zorg terecht De druk is erg hoog, maar nog steeds voldoende toegankelijk Wie snel zorg nodig heeft, kan gebruik maken van verschillende zorgaanbieders die acute z... Acute zorg Mon, 29 Mar 2021, 09:21:48
Forse daling aantal vuurwerkslachtoffers Ondanks het vuurwerkverbod hebben plastisch chirurgen tijdens en rond de jaarwisseling toch nog 18 slachtoffers behandeld Plastisch chirurgen hebben ... Acute zorg Mon, 04 Jan 2021, 16:20:03
Medewerkers acute zorg krijgen op korte termijn corona-vaccinatie De ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark hebben daarover afspraken gemaakt met LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LN... Acute zorg Sat, 02 Jan 2021, 13:15:00