Bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet'

Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud. Maar weinig mensen weten dat, ziet het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat. Wij pleiten dan ook samen met het ministerie voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Daarom start dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’. 

Een ‘onschuldig’ sterretje
Afgelopen jaar, toen er sprake was van een algeheel vuurwerkverbod, steeg het letsel door categorie F1-siervuurwerk, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72% van de slachtoffers van F1 vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-siervuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten.

Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL: "Kinderen zijn zich als omstander onvoldoende bewust van de gevaren van vuurwerk maar ook dan zijn maatregelen noodzaak.  Draag altijd een vuurwerkbril, hou minimaal 8 meter afstand en draag geen kleding waar vuurwerk in terecht kan komen zoals wijde laarzen of een jas met capuchon."

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig als mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”

2022 eindigt goed als je weet wat je doet
De campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ moet kennis bij ouders van jonge kinderen vergroten. In de aanloop naar oudejaarsavond besteden daarom verschillende influencers aandacht aan dit onderwerp. Vanaf 23 november kunnen ook alle basisscholen in Nederland weer gratis gebruik maken van het lespakket ‘4vuurwerkveilig’. Dit lespakket maakt leerlingen van groep 7 en 8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geeft ze tips voor een veilige jaarwisseling. Aan het lespakket is dit jaar een 4vuurwerkveilig certificaat toegevoegd. Alle kinderen die het lespakket hebben gevolgd ontvangen het certificaat als bewijs. Door het mee naar huis te nemen, wordt het gesprek over veilig vuurwerkgebruik tussen ouder en kind gestimuleerd en wordt de kennis over dit onderwerp vergroot.

Verantwoord knallen: zo mag het wel
Vanaf twaalf jaar is het toegestaan om F1-siervuurwerk te kopen en af te steken, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit fop- en schertsvuurwerk. Een open vlam kan het product snel doen ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Voor oudejaarsvuurwerk, F2, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Houd tijdens het afsteken afstand van mens en dier. Bij F1-siervuurwerk minimaal 1 meter en bij F2-siervuurwerk minimaal 8 meter. Alle tips en regels vind je op de site Kinderveiligheid.nl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: VeiligheidNL
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VeiligheidNL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kindervuurwerk bestaat niet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!