Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met half februari 80 meldingen van een uitgebreide zwelling en/of roodheid op de prikplek

Mensen die gevaccineerd zijn met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), kunnen een uitgebreide zwelling op de prikplek krijgen. Dit kan zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog. Behandeling is niet nodig. Deze reactie is het gevolg van een plaatselijke ontstekingsreactie.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met half februari 80 meldingen van een uitgebreide zwelling en/of roodheid op de prikplek. De zwelling kan pijnlijk en zo uitgebreid zijn, dat het zelfs tot over de schouder of de elleboog heen gaat. Er is meestal geen sprake van een infectie of een allergische reactie. De klachten ontstonden gemiddeld een tot twee dagen na vaccinatie. Behandeling is niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf, meestal binnen vier tot vijf dagen. Koelen kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen.

Deze uitgebreide zwelling en/of roodheid op de prikplek komt ook voor bij andere vaccins zoals bij de griepvaccins en de DKTP-prik bij 4-jarigen. Lees hier meer over deze bijwerking.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd. Het CBG gaat de informatie van Lareb bespreken met het Europese netwerk, waar besloten wordt of de bijsluiter moet worden aangepast.

Lees hier de analyse van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Uitgebreide zwelling arm mogelijk na Pfizer/BioNTech-vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!