Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met oktober elf meldingen van een reactie op het BCG litteken na Moderna vaccinatie

Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven.

Reactie van een BCG litteken
Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan. Het wordt dan rood en gezwollen. Soms is er ook sprake van een blaar- of korstvorming. De grootte van deze ontstekingsreactie is meestal rond de 1 tot 2 centimeter.
Reacties van dit litteken is een bekend symptoom van de ziekte van Kawasaki. Ook komt het voor na infecties zoals mazelen en bij “de zesde ziekte” en griepvaccinatie

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met oktober elf meldingen van een reactie op het BCG litteken na Moderna vaccinatie. Zowel na de eerste als na de tweede vaccinatie werden de reacties gemeld. Geen van de patiënten meldde dat deze reactie na beide vaccinaties optrad. De littekenreactie trad op tussen 1 en 9 dagen na vaccinatie. Drie mensen herstelden binnen 4 tot 15 dagen. Bij de anderen was het op het moment van de melding nog niet hersteld.

Bekijk hier de analyse van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Reactie litteken oude BCG-vaccinatie na Moderna vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 31 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!