Lareb adviseert meer onderzoek naar het ontstaan van trombose na coronavaccinaties

Het EMA heeft besloten cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) op te nemen als zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria). Als er naast CVST ook een tekort aantal bloedplaatjes is, kan het gaan om de zeldzame bijwerking trombose met een tekort aan bloedplaatjes (TTS). Maar CVST kan ook optreden zonder een tekort aan bloedplaatjes. Lareb adviseert meer onderzoek naar het ontstaan van trombose na coronavaccinaties.

Cerebrale veneuze sinustrombose (CVST)
CVST is een zeldzame vorm van beroerte. Hierbij raken één of meerdere grote aders (sinussen) in de hersenen verstopt door een bloedstolsel. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, uitvalsverschijnselen en mogelijk epileptische aanvallen.

Meldingen Lareb
In Nederland ontving Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 22 meldingen van CVST. In de meeste meldingen trad CVST binnen 4 weken na vaccinatie op. In 8 meldingen lijkt het niet te gaan om TTS. In deze meldingen was er naast de CVST geen tekort aan bloedplaatjes. Het ging hier 2 keer om vaccinatie met AstraZeneca, 5 keer met Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en 1 keer met het Moderna vaccin (Spikevax). In 9 meldingen van CVST is het niet duidelijk of het om de bijwerking TTS gaat. In de anderen 5 meldingen gaat het om al de eerder bekende bijwerking TTS.

Meer onderzoek naar trombose
Eerder publiceerde Bijwerkingencentrum Lareb een overzicht van 399 meldingen van trombose en embolieën na coronavaccinaties. Lareb adviseert verder onderzoek hiernaar.

Zie hier het bericht van de EMA (in het Engels)
Zie hier het bericht van het CBG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cerebrale veneuze sinustrombose bijwerking AstraZeneca vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 23 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!