De wachttijden moeten ziekenhuizen en zelfstandige klinieken sinds 1 augustus elke twee weken aanleveren via het Zorgbeeldportaal van de NZa

Veruit de meeste ziekenhuizen hebben hun wachttijden aangeleverd. Op dit moment heeft 84 procent deze gegevens met ons gedeeld. Daarmee is van 147 ziekenhuislocaties in Nederland bekend wat daar de wachttijd is voor de polikliniek, de diagnostiek en de behandeling. Inmiddels heeft ook de helft (51%) van de zelfstandige klinieken deze informatie aangeleverd. Het gaat dan om 387 locaties. We willen uiteraard dat alle aanbieders gaan aanleveren. Maar we zijn met deze aantallen voor de eerste aanlevering midden in de zomervakantie tevreden. Instellingen hadden kort de tijd om administratieve en technische aanpassingen te doen, het is mooi dat dit is gelukt. 

De wachttijden moeten ziekenhuizen en zelfstandige klinieken sinds 1 augustus elke twee weken aanleveren via het Zorgbeeldportaal van de NZa. Het eerste aanlevermoment was op 10 augustus. Het Zorgbeeldportaal werd al gebruikt voor het aanleveren van informatie over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de ziekenhuiszorg. Deze actuele informatie over wachttijden is nodig om zorg die moet worden ingehaald zo snel mogelijk te leveren. Zorgverzekeraars kunnen deze informatie gebruiken om patiënten desgewenst te bemiddelen naar andere ziekenhuizen of klinieken waar eerder plek is.

Op de site van ZorgkaartNederland zijn  de  wachttijden te raadplegen die tot en met afgelopen vrijdag zijn aangeleverd. De gegevens van aanbieders die na vrijdag hebben aangeleverd worden woensdag toegevoegd. Patiënten gebruiken het overzicht om te kunnen zien hoe lang ze moeten wachten op een behandeling en om te zien waar de wachttijd het kortst is. 

Optimaliseren Zorgbeeldportaal
Naast het ondersteunen van de aanlevering van wachttijden zijn we ook bezig om het proces te optimaliseren. Door een aantal aanpassingen door te voeren in het Zorgbeeldportaal wordt het aanleveren van de wachttijden minder foutgevoelig en verbeteren we de kwaliteit van de data. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Merendeel ziekenhuizen levert nieuwe wachttijden aan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!