Nierschade of nierfalen vormen een belangrijke risicofactor voor een ernstig beloop van covid-19

Mensen die een niertransplantatie ondergingen, zijn kwetsbaarder voor het coronavirus. Als ze met covid in het ziekenhuis belanden, hebben ze bovendien 6 keer meer kans op heropname in het ziekenhuis of overlijden. Dat blijkt uit de door Amsterdam UMC gecoördineerde CovidPredict studie, waarvan de resultaten vandaag in Scientific Reports zijn verschenen. Hieraan deden 11 Nederlandse ziekenhuizen mee.

Nierschade of nierfalen vormen een belangrijke risicofactor voor een ernstig beloop van covid-19. In welke mate nierproblemen bijdragen aan slechte uitkomsten tijdens een ziekenhuisopname, was echter onvoldoende bekend. We weten ook niet zo goed of andere risicofactoren, zoals overgewicht, diabetes mellitus of hart- en vaatziekten, hierbij een rol spelen.

Grote gezondheidsverschillen
De CovidPredict studie onderzocht bij ruim 4000 opgenomen covidpatiënten de kans op heropname in het ziekenhuis of overlijden na 3 maanden. Hoewel er direct bij binnenkomst weinig verschillen zijn tussen nierpatiënten en patiënten zonder nierproblemen wat de ernst van covid betreft, blijken er na 3 maanden wel grote gezondheidsverschillen te zijn. Niertransplantatiepatiënten hebben een 6 keer hogere kans op een nieuwe opname in het ziekenhuis of overlijden aan de gevolgen van covid.

Andere nierpatiënten
Andere nierpatiënten, zoals mensen die afhankelijk zijn van een dialysebehandeling, hebben net zo veel kans op een ernstig beloop van covid als mensen zonder nierproblemen. Na correctie voor andere gezondheidsproblemen die de ernst van covid kunnen beïnvloeden - zoals overgewicht, diabetes mellitus of hart- en vaatziekten - blijven de resultaten overeind.

Het onderzoek benadrukt de kwetsbaarheid van mensen met een niertransplantatie. Internist-nefroloog Liffert Vogt publiceert deze resultaten vandaag met onder meer promovendus Brent Appelman en arts-onderzoeker Marjet Oppelaar in Scientific Reports.

Werkzaamheid vaccins
Naast deze studie wordt ook onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van covid-19-vaccins bij nierpatiënten. Dit is de RECOVAC-studie. Hieruit blijkt dat na 2 prikken slechts de helft van de mensen met een niertransplantatie een afdoende antistofreactie ontwikkelt.

U kunt het artikel van Vogt en zijn collega’s hier lezen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Na niertransplantatie 6 keer meer kans op ernstig beloop covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!