In 2020 werd de helft van de nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij meisjes en vrouwen

Onderzoekers van Amsterdam UMC en Utrecht UMC ontdekten dat een specifieke vaginale bacterie de kans op een hiv-infectie sterk verhoogt. Deze bacterie, Prevotella timonensis, komt voor bij bacteriële vaginose. Dit is een verstoring van het natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmels in de vagina. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in ‘EMBO journal’.

In 2020 werd de helft van de nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij meisjes en vrouwen. Zij raakten meestal besmet via onbeschermd seksueel contact. Een verstoring van het natuurlijke evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina, bacteriële vaginose, verhoogt de kans op hiv-besmetting. Zelfs anti-hiv-medicijnen (PrEP) kunnen hiv-infectie bij vrouwen met bacteriële vaginose niet goed voorkomen. Hoe het komt dat bacteriële vaginose leidt tot een verhoogde kans op hiv-besmetting is niet duidelijk.

Onderzoekers Nienke van Teijlingen en Leanne Helgers ontdekten met laboratorium proeven dat de bacterie Prevotella timonensis, die voorkomt bij bacteriële vaginose, de hiv-besmetting sterk verhoogt. In vaginale slijmvliezen komen zogenaamde Langerhans cellen voor; dit zijn afweercellen die normaal gesproken beschermen tegen hiv door het virus af te breken. De bacterie P. timonensis verandert deze afweercel echter in een opslagplaats waar het virus beschermd wordt en waarvandaan het virus vervolgens door het lichaam verspreid kan worden. Tevens laten de onderzoekers zien dat hiv ongevoelig is voor PrEP als het zich in deze opslagcellen bevindt.

Deze ontdekkingen bevestigen het belang van een goede behandeling van bacteriële vaginose en suggereert dat het screenen op de specifieke bacterie P. timonensis kan leiden tot verlagen van het risico op hiv onder meisjes en vrouwen.

Lees het artikel hier


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vaginale bacterie verhoogt kans op hiv-infectie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!