Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins aangepast zodat ze naast de originele stam ook de omikronvariant bevatten

Vanaf 19 september wordt er gevaccineerd met aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna. Risicogroepen en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Vervolgens kan iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik krijgen. Naar verwachting zullen de bijwerkingen veelal hetzelfde zijn als bij de eerdere coronavaccins. Om dit goed te monitoren, is het belangrijk dat bijwerkingen na vaccinatie met een aangepast coronavaccin worden gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins aangepast zodat ze naast de originele stam ook de omikronvariant bevatten. De aangepaste vaccins geven dus ook bescherming tegen de omikronvariant.

Wat zijn de bijwerkingen van aangepaste coronavaccins?
Uit onderzoeken blijkt dat de bijwerkingen van de aangepaste coronavaccins vergelijkbaar zijn met de bijwerkingen na een boosterprik met de eerdere coronavaccins. Dit is onderzocht voor de bekende, veelvoorkomende bijwerkingen zoals reacties op de prikplek, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Over het algemeen zijn de bijwerkingen kortdurend. Mogelijk komen vergrote lymfeklieren relatief ook vaker voor, net zoals bij de boosterprik.

Krijg ik dezelfde bijwerkingen die ik bij een eerdere coronavaccinatie ook kreeg?
Of iemand bijwerkingen ervaart en de mate waarin dit gebeurt, is verschillend persoon. Als u eerder bijwerkingen heeft gehad, hoeft dit niet te betekenen dat u dezelfde klachten weer zult krijgen bij een vervolgvaccinatie. En andersom geldt dit ook. Als u eerder geen bijwerkingen heeft ervaren, kan het zijn dat u deze nu wel ervaart. De veelvoorkomende bijwerkingen kunt u bij iedere vaccinatie weer verwachten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die eerder COVID-19 hebben gehad wel vaker en hevigere bijwerkingen van een coronavaccinatie kunnen ervaren. Dit geldt over het algemeen ook voor jongeren en vrouwen

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen zoals myocarditis en pericarditis?
Het is niet bekend of deze zeldzame bijwerkingen ook optreden bij de aangepaste vaccins. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Het ligt wel voor de hand dat deze zeldzame bijwerkingen kunnen optreden net als bij de eerdere vaccins.

Mag ik een herhaalprik als ik eerder een allergische reactie na een eerder vaccinatie?
Hoewel de kans op herhaling klein lijkt, is het advies om contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een allergoloog wanneer dat nodig is. De allergoloog adviseert of de vaccinatie veilig is voor u.

De bijwerkingen na de aangepaste coronavaccins kunnen bij Bijwerkingencentrum Lareb gemeld worden via het meldformulier. Kijk voor meer informatie over de bijwerkingen van de coronavaccins in onze veelgestelde vragen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meld bijwerkingen van aangepaste coronavaccins
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!