Dit blijkt uit het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb

Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen van de coronavaccins. Deze worden het vaakst ervaren na de eerste AstraZeneca (Vaxzevria) vaccinatie en het minst na Pfizer/BioNTech (Comirnaty) vaccinatie. Ernstige bijwerkingen kwamen weinig voor na de coronavaccinatie. Dit blijkt uit het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Vragenlijstonderzoek coronavaccins
Lareb heeft met een vragenlijstonderzoek meer dan 27.000 gevaccineerden gedurende zes maanden gevolgd om de ervaren bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen. Ook wordt met dit onderzoek gekeken naar wie er meer bijwerkingen ervaren.

Bekende bijwerkingen bij de verschillende coronavaccins
Uit het onderzoek blijkt dat mensen deze bijwerkingen vaak ervaren na de eerste vaccinatie met AstraZeneca en Janssen en na de eerste en tweede Moderna vaccinatie (Spikevax). Bij het Pfizer/BioNTech vaccin kwam deze bekende bijwerkingen minder vaak voor, zowel na de eerste als de tweede vaccinatie.

Kijk hier voor het schema

Na de AstraZeneca vaccinatie werden vaker reacties op de injectieplaats en koorts ervaren dan na de andere coronavaccinaties.

Weinig ernstige bijwerkingen
Minder dan 1% van de deelnemers gaf aan ernstige bijwerkingen te hebben ervaren. Een bijwerking is ernstig, als deze levensbedreigend is of heeft geleid tot ziekenhuisopname. Ook blijvende invaliditeit en aangeboren afwijkingen vallen hieronder. Niet alle klachten die werden ervaren door de deelnemers van het vragenlijstonderzoek zijn ook daadwerkelijk bijwerkingen.                       

Vaker bijwerkingen bij vrouwen, jongeren en mensen die corona hebben gehad
Bepaalde groepen ervaren vaker bekende bijwerkingen na coronavaccinatie. Dit geldt voor vrouwen, mensen met een jongere leeftijd en mensen die eerder een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt.

Lareb heeft onlangs ook een aantal artikelen gepubliceerd (in het engels) over de resultaten van het vragenlijstonderzoek:

Description of Frequencies of Reported Adverse Events Following Immunization Among Four Different COVID‑19 Vaccine Brands.

A cohort event monitoring study in the Netherlands using patient reported outcomes.
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel mensen ervaren bekende bijwerkingen na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!