Dit blijkt uit het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb

Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen van de coronavaccins. Deze worden het vaakst ervaren na de eerste AstraZeneca (Vaxzevria) vaccinatie en het minst na Pfizer/BioNTech (Comirnaty) vaccinatie. Ernstige bijwerkingen kwamen weinig voor na de coronavaccinatie. Dit blijkt uit het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Vragenlijstonderzoek coronavaccins
Lareb heeft met een vragenlijstonderzoek meer dan 27.000 gevaccineerden gedurende zes maanden gevolgd om de ervaren bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen. Ook wordt met dit onderzoek gekeken naar wie er meer bijwerkingen ervaren.

Bekende bijwerkingen bij de verschillende coronavaccins
Uit het onderzoek blijkt dat mensen deze bijwerkingen vaak ervaren na de eerste vaccinatie met AstraZeneca en Janssen en na de eerste en tweede Moderna vaccinatie (Spikevax). Bij het Pfizer/BioNTech vaccin kwam deze bekende bijwerkingen minder vaak voor, zowel na de eerste als de tweede vaccinatie.

Kijk hier voor het schema

Na de AstraZeneca vaccinatie werden vaker reacties op de injectieplaats en koorts ervaren dan na de andere coronavaccinaties.

Weinig ernstige bijwerkingen
Minder dan 1% van de deelnemers gaf aan ernstige bijwerkingen te hebben ervaren. Een bijwerking is ernstig, als deze levensbedreigend is of heeft geleid tot ziekenhuisopname. Ook blijvende invaliditeit en aangeboren afwijkingen vallen hieronder. Niet alle klachten die werden ervaren door de deelnemers van het vragenlijstonderzoek zijn ook daadwerkelijk bijwerkingen.                       

Vaker bijwerkingen bij vrouwen, jongeren en mensen die corona hebben gehad
Bepaalde groepen ervaren vaker bekende bijwerkingen na coronavaccinatie. Dit geldt voor vrouwen, mensen met een jongere leeftijd en mensen die eerder een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt.

Lareb heeft onlangs ook een aantal artikelen gepubliceerd (in het engels) over de resultaten van het vragenlijstonderzoek:

Description of Frequencies of Reported Adverse Events Following Immunization Among Four Different COVID‑19 Vaccine Brands.

A cohort event monitoring study in the Netherlands using patient reported outcomes.
 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Lareb
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lareb.nl/news/veel-mensen-ervaren-bekende-bijwerkingen-na-coronavaccinatie
Originele titel: Veel mensen ervaren bekende bijwerkingen na coronavaccinatie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-03-28

Relevante artikelen ...

Binnen het rijksvaccinatieprogramma daalde het aantal meldingen van ziektegevallen In het RVP (Rijksvaccinatie programma)surveillancerapport staat hoe het in Nederland gaat met de 12 infectieziekten waartegen het RVP vaccineert In 2... Anders Fri, 18 Nov 2022, 20:46:24
Vaccinatiecampagne apenpokken stopt Door het kleine aantal nieuwe besmettingen is de noodzaak om te vaccineren niet meer aanwezig De huidige uitbraak van de apenpokken is vrijwel voorbi... Anders Fri, 21 Oct 2022, 15:10:16
Aantal besmettingen met het coronavirus neemt toe Mogelijk begin najaarsgolf COVID-19 Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 neemt... Anders Tue, 27 Sep 2022, 12:15:39
Na COVID-19-vaccinatie kunnen overgevoeligheidsreacties op fillers ontstaan Een coronavaccin kan een vertraagde overgevoeligheidsreactie op fillers veroorzaken Mensen kunnen last krijgen van overgevoeligheidsreacties op fille... Anders Thu, 08 Sep 2022, 13:29:21
COVID-19 sterfte door vaccinatie verlaagd Onderzoek laat zien dat er in de acht weken na vaccinatie er een verlaagd risico is op overlijden, ten opzichte van het risico zonder deze vaccindosis... Anders Thu, 23 Jun 2022, 06:11:27
Vaccinatie tegen meningokokken werkt goed Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie De vaccinatie tegen meningokokken beschermt tegen alle ziekmakende vormen van de meningokokke... Anders Tue, 31 May 2022, 07:30:23

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com