Om meer inzicht te krijgen in menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze na coronavaccinaties, is meer onderzoek nodig

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december ruim 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie op ongeveer 6,4 miljoen gevaccineerde vrouwen. Het gaat hierbij om verschillende klachten zoals hevige of te late menstruatie. Ook zijn bloedingen na de overgang (menopauze) gemeld. Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 melders.

Gemelde menstruatiestoornissen zijn verschillend
Veel vrouwen gaven aan dat de menstruatie anders is dan wat ze eerder ervaren hebben. Hevige menstruatie werd het meest gemeld (4.537 keer), gevolgd door verlate menstruatie (3.198 keer), onregelmatige menstruatie (3.079 keer) en tussentijds bloedverlies (3.079 keer).

Bloedingen na de menopauze
Het optreden van bloedingen na de menopauze werd 537 keer gemeld veelal door vrouwen tussen de 54 en 64 jaar. Maar er zijn ook meldingen onder vrouwen ouder dan 75 en vrouwen die al langer dan 10 jaar geen bloedingen meer hadden gehad. Bij de vrouwen waar onderzoek is gedaan is er geen andere medische oorzaak gevonden voor de bloedingen.

In verhouding het meest gemeld na het Janssen vaccin
Er werd ongeveer even vaak na de 1e als 2e vaccinatie gemeld. Van alle vrouwen tussen de 20 en 45 jaar die het Janssen vaccin kregen, meldde ongeveer 1 op de 200 een menstruatiestoornis. Gezien het aantal gegeven Janssen vaccinaties werd bij dit vaccin het relatief meest gemeld. De meeste meldingen waren na toediening van het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Dit vaccin is ook het meest gegeven, namelijk aan bijna 5 miljoen vrouwen.

Vaccin                                  Aantal meldingen              Aantal vaccinaties
Pfizer/BioNTech (Comirnaty)        13.965                         9,6 miljoen
Moderna (Spikevax)                        2.025                         985.000
Janssen vaccin                               1.574                         330.000
AstraZeneca (Vaxzevria)                    534                         1,3 miljoen
 

Menstruatiestoornissen is mogelijk een bijwerking van coronavaccins
Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor. Ze kunnen veel oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Uit onderzoek in Noorwegen blijken menstruatiestoornissen vaker voor te komen na coronavaccinatie vergeleken met er voor. Het is mogelijk dat de vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen. Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is.  

Vervolgonderzoek nodig
Om nog meer inzicht te krijgen in menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze na coronavaccinaties, is meer onderzoek nodig. Bijwerkingencentrum Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 van de vrouwen die gemeld hebben. Ook houdt Bijwerkingencentrum Lareb scherp de gemelde bijwerkingen na boostervaccinaties in de gaten.

Onvruchtbaarheid is geen bijwerking
Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben. Kijk op onze website voor meer informatie over de coronavaccinatie bij een kinderwens.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de rapportage van het Lareb ontvangen en gaat de analyse zorgvuldig beoordelen.

Zie hier het overzicht van meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinaties (in het Engels).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Menstruatiestoornissen is mogelijk een bijwerking van coronavaccins
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!