De zorgvraag stijgt als gevolg van vergrijzing, nieuwe mogelijkheden en de behoefte van ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen

ActiZ, Ambulancezorg Nederland, InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg en Zorgverzekeraars Nederland gaan mogelijkheden uitwerken voor coördinatie van acute zorg. Door betere samenwerking met partijen in de regio moet deze zorg ook in de toekomst beschikbaar blijven voor iedereen die dat nodig heeft. De minister van VWS heeft de partijen hiervoor om advies gevraagd. Zij hebben nu een plan van aanpak opgesteld om tot dat advies te komen. In dit plan is afgesproken dat verschillende opties worden verkend en de voor- en nadelen daarvan in kaart worden gebracht. Zij betrekken hierbij ook andere koepels, waaronder beroeps- en brancheverenigingen en de Patiëntenfederatie Nederland.

De zorgvraag stijgt als gevolg van vergrijzing, nieuwe mogelijkheden en de behoefte van ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Tegelijkertijd zijn steeds minder mensen beschikbaar om in de zorg te werken. Dit heeft ook impact op de acute zorgketen waardoor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg onder druk staan. Zorgcoördinatie draagt bij aan betere samenwerking binnen de keten, bijvoorbeeld tussen ambulancediensten, thuiszorg en andere zorgverleners in de eerstelijn. Hierdoor krijgen patiënten sneller de juiste acute zorg op de juiste plek en wordt de beschikbare capaciteit efficiënt gebruikt. Dat is in het belang van de betrokken zorgprofessionals en patiënten.

Eerder opgedane ervaring
Zorgverzekeraars Nederland hecht veel belang aan de toegankelijkheid van de acute zorg en is gemotiveerd om aan het gezamenlijk project bij te dragen. ZN heeft in de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan met pilots voor zorgcoördinatie. Hieruit kwam naar voren dat deze samenwerking voor alle betrokkenen meerwaarde heeft, maar alleen als zorgcoördinatie structureel is ingericht en aan een aantal voorwaarden is voldaan. ZN benadrukt daarom dat de beschikbare capaciteit inzichtelijk is en dat patiënten-informatie kan worden uitgewisseld. In het Integraal Zorgakkoord zijn gelukkig afspraken gemaakt die helpen om de coördinatie van acute zorg vorm te geven.

De minister gebruikt het advies van de vijf partijen om in de eerste helft van 2023 een besluit te nemen over de inrichting van zorgcoördinatie. Voor die tijd is de verkenning gereed.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sector verkent coördinatie van acute zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!