Het is vreselijk dat mensen lang moeten wachten op een plek, voor henzelf en voor naasten of mantelzorgers

Branchevereniging ActiZ denkt dat er meer passende woonvormen nodig zijn voor mensen met een intensieve zorgvraag. In het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep MAX pleitte ActiZ vicevoorzitter Jacqueline Joppe vrijdag 7 juni voor een andere blik op de zorg voor ouderen. Het programma liet voorbeelden zien van de gevolgen van wachtlijsten voor verpleeghuizen. “Het is vreselijk dat mensen lang moeten wachten op een plek, voor henzelf en voor naasten of mantelzorgers. Er moeten dan ook zeker extra verpleeghuisplekken bij komen”, stelt Joppe, “maar dat is niet de enige oplossing om wachtlijsten tegen te gaan.”

De zorg verandert
De kwaliteit van de zorg in Nederland is uitzonderlijk hoog. En dit willen we graag zo houden. ActiZ werkt aan het mogelijk maken van goede zorg voor ouderen, nu en in de toekomst. Want de zorg voor ouderen gaat de komende jaren ingrijpend veranderen: het aantal 65-plussers stijgt in twintig jaar met 55% tot bijna 5 miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt tegelijk met bijna 200% tot 340 duizend. Met name op het gebied van medewerkers is dit een uitdaging: nu werken 1 op de 7 mensen in de zorg. Bij onveranderd beleid zouden dat er in de toekomst 1 op 4 moeten zijn.

Tussenvormen en techniek
Voor het tegengaan van het tekort aan verpleeghuisplekken moet er volgens ActiZ niet alleen ingezet worden op meer plekken. ActiZ denkt dat er meer passende woonruimte nodig is voor mensen met een intensieve zorgvraag. Vormen van wonen die een natuurlijke aanvulling zijn tussen zorg thuis en intensieve verpleeghuiszorg. In de uitzending van Meldpunt werd gekeken in Ermelo waar de Zorggroep Noordwest-Veluwe zo’n woonvorm bouwt. “In Ermelo brengen we de participatiesamenleving in de praktijk”, vertelt bestuurder Margreet Kasper de Kroon van de zorggroep. “Jongeren, gezinnen, ouderen en ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben, wonen bij elkaar in een kleine wijk en ontmoeten elkaar in de gezamenlijke huiskamer voor de buurt.” Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, moet er volgens ActiZ naast meer passende woonruimte ook worden ingezet op techniek die medewerkers helpt efficiënt cliëntgerichte zorg te bieden of mensen helpt langer zelfstandig thuis te wonen.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Te weinig passende woonruimte voor ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!