Over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Ook neemt het aantal 75-plussers toe

Rotterdammers moeten oud kunnen worden in hun eigen wijk, dichtbij hun sociale contacten. Daarom ondertekenden 40 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen, ouderenbonden en de gemeente deze week het ‘Langer Thuis Akkoord’. Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis behoren tot de ondertekenaars. Het doel van het akkoord is om de komende vijf jaar voldoende passende woningen voor Rotterdamse ouderen te realiseren, in de eigen wijk.

“Over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Ook neemt het aantal 75-plussers toe. Op deze dubbele vergrijzing bereiden we ons als stad gezamenlijk voor”, zegt wethouder Sven de Langen (o.a. zorg en ouderen). “We willen plekken in onze wijken waar ouderen prettig kunnen wonen en actief mee blijven doen. Wonen, welzijn en zorg worden slim georganiseerd.”

Verschillende woonvormen
Het Langer Thuis Akkoord kent drie ‘sporen’. Het eerste spoor is het bouwen van levensloopbestendige woningen. Spoor twee is het ontwikkelen van ouderenhubs in zes wijken. Een ouderenhub is een centrale plek in de wijk, met allerlei voorzieningen voor ouderen. Naast geschikte woningen is er bijvoorbeeld een huisartsenpost, zijn er gezamenlijke activiteiten en is er een wijkrestaurant. Het derde spoor bestaat uit nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. Wethouder Bas Kurvers (o.a. Bouwen en wonen): “Ouderen hebben verschillende woonwensen, behoeften en budgetten. Daar spelen we met deze verschillende woonconcepten op in. Ook bouwen we de komende vijf jaar 10.000 woningen geschikt voor elke levensfase. Zo kunnen Rotterdammers in hun eigen wijk oud worden en stimuleren we de doorstroming op de woningmarkt.”

Zilveren Kruis en VGZ
Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis behoren tot de ondertekenaars van het akkoord. ‘Zilveren Kruis denkt mee over de organisatie van ouderenzorg in Rotterdam. Doel is het organiseren van toegankelijke zorg en ondersteuning in de eigen wijk. Uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen waarbij Wet langdurige zorg (Wlz) thuis wordt geleverd. Gedacht kan worden aan woonzorgconcepten voor ouderen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. Vanuit de samenwerking met gemeente en woningcorporaties kunnen dergelijke concepten vervolgens in de aangesloten Rotterdamse wijken geïmplementeerd worden’ licht Zilveren Kruis toe op zijn website. VGZ schrijft op zijn site: ‘Als strategisch gesprekspartner van gemeente Rotterdam denken we mee met over het organiseren van de voorzieningen en woonzorgconcepten en stimuleren we innovaties samen met zorgaanbieders en bewoners om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Rotterdamse ouderen ‘langer thuis’ in eigen wijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!