Als je vraagt waar een oudere wil blijven wonen is het in hun eigen huis

Praat vandaag over morgen is de campagne van ActiZ om mensen te laten nadenken over hun toekomst. Woningcorporaties moeten daarbij helpen, stelt Marien de Langen, bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. ‘Ouderen weten dat er verandering komt, maar het is ingewikkeld om dat onder ogen te zien.’

De bestuurder ziet het vaak gebeuren: ‘Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, zeggen ze goed. Als je vraagt waar ze willen blijven wonen is het in hun eigen huis. Tegelijkertijd is de eenzaamheid onder ouderen enorm. Daar zitten ze dan in hun oude buurtje waar iedereen vertrekt en ze vereenzamen.’

Wat doen corporaties?
Woningcorporaties doen al veel voor ouderen. Er zijn diverse woonvormen, seniorenconsulenten, wooncoaches, verhuishulp en woningen die veranderen in een hospice zodat mensen er tot hun dood kunnen blijven. ‘Het is belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan. De campagne is vooral gericht op zorgorganisaties, maar woningcorporaties hebben daar zeker een rol in. Het is tijd om een brug te slaan tussen het wonen en de zorg. Ook gemeenten kunnen hierbij een rol spelen en er zijn plekken waar die bijvoorbeeld de wooncoach betalen’, zegt De Langen.

Taskforce Wonen en Zorg
Met de Taskforce Wonen en Zorg, waar De Langen namens Aedes inzit, richt hij zich juist op de gemeenten die de woonvisie op orde moeten hebben met daarin ook oplossingen voor wonen en zorg. De Langen: ‘Er zijn veel mooie voorbeelden, maar de schaal is er nog niet. Het aanbod is ontoereikend. Er moet tempo worden gemaakt. Nu denkt wonen over wonen en zorg over zorg, maar wie gaat er in gesprek met de ouderen?’ Woningcorporaties doen dat al over de woning, bijvoorbeeld of het technisch wel haalbaar is om ergens te blijven wonen. Moet er een lift in, drempels weg, dat soort dingen.

Verdiepend gesprek
De Langen ziet daarnaast graag een verdiepend gesprek: ‘In de commissie-Bos (onderzocht de toekomst zorg thuiswonende ouderen, red.) hebben we besproken of de wijkverpleegkundige de aangewezen persoon is. Dat is een vertrouweling van de ouderen, komt er thuis en kent de mensen. Zij moeten eerlijk dit gesprek voeren.’ Het belangrijkste van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ vindt hij dat mensen zin krijgen om over hun eigen toekomst na te denken.

Stadgenoot biedt al veel geclusterde woningen aan waar ouderen alleen, maar toch samen kunnen wonen. ‘Ze hebben een eigen huis, maar steunen elkaar, kopen samen zorg in en lossen samen problemen op. Daardoor wonen zij met meer tevredenheid’, zegt de bestuursvoorzitter. En hoe woont hij later zelf? ‘Ik wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en zoek daarvoor de juiste verbindingen om niet in mijn eentje te zitten. Maar ik sluit zeker niet uit dat ik later ook in een woongemeenschap woon. Daar heb ik al ervaring mee.’

Dit artikel verscheen eerder op de website van Aedes vereniging van woningcorporaties 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 'Woningcorporaties, help ouderen nadenken over de toekomst'
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!