Permetrine crème of gel wordt voorgeschreven bij de behandeling van schurft

Het aantal besmettingen met schurft is de laatste jaren flink gestegen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving daarom ook een groter aantal meldingen van bijwerkingen bij gebruik van permetrine. Huidklachten werden het vaakst gemeld. Ook in het gezicht, waar niet gesmeerd wordt.

Permetrine crème of gel wordt voorgeschreven bij de behandeling van schurft. In de bijsluiter staat dat permetrine een droge huid, jeuk, een rode kleur van de huid en een tintelend, stekend of brandend gevoel van de huid kan geven. Het is ook mogelijk dat deze klachten door de schurft zelf komen. De klachten kunnen tot vier weken na de behandeling aanhouden. Dat komt door een reactie van de huid op de dode schurftmijten.

Meldingen bij Lareb
Het aantal meldingen van bijwerkingen bij gebruik van permetrine steeg van vijf in 2020 naar 64 in 2022. Huidklachten worden het vaakst gemeld. Voorbeelden van gemelde klachten zijn jeuk, bultjes, eczeem, (rode) huiduitslag en een brandend of prikkend gevoel van de huid. Het is opvallend dat melders aangaven dat ook de huid van het gezicht prikte of tintelde. Permetrine wordt namelijk zelden in het gezicht gesmeerd. Meerdere melders gaven aan dat het tintelende gevoel erger werd in de buitenlucht.

Jeuk voorkomen
Douche niet te warm en gebruik weinig zeep om verergering van jeuk te voorkomen. Bij een droge huid is het belangrijk om de huid vet te houden. Neem contact op met de huisarts als de jeuk twee weken na de behandeling erger wordt, als de jeuk na vier weken nog niet over is, of als er nieuwe plekjes op de huid ontstaan.

Lees hier meer informatie in het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!