De kans is groot dat ook de komende tijd veel mensen met hooikoortsklachten de huisarts bezoeken

Sinds de eerste week van juni (week 23) zien we een enorme stijging van het aantal mensen dat voor hooikoorts naar de huisarts gaat. Tot eind mei lag dit aantal onder het gemiddelde, maar de laatste twee weken is dit ruimschoots ingehaald. Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over ziekten in Nederland van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Meestal zien we al eerder in het jaar al een piek in het aantal mensen dat bij de huisarts komt voor hooikoorts. Deze voorjaarspiek wordt dan vaak gevolgd door een ‘zomerpiek’. Dat was dit jaar – net als in 2022 – niet het geval. Waar de hooikoortscijfers vorig jaar (2022) over het algemeen laag waren en niet of nauwelijks piekten, is het dit jaar dus wel weer raak, maar pas in de zomer.

Veel pollen
De kans is groot dat ook de komende tijd veel mensen met hooikoortsklachten de huisarts bezoeken. Uit gegevens van pollennieuws.nl blijkt namelijk dat er een hoge concentratie van pollen rondwaart in de lucht in het grootste deel van het land. Dit heeft te maken met de bloeiende grassen van dit moment in combinatie met droge en zonnige en winderige dagen.

Het hebben van hooikoortsklachten duidt niet automatisch hooikoorts
De cijfers van het Nivel geven alleen weer hoeveel mensen er per week met hooikoortsklachten naar de huisarts gaan. Hieruit is niet op te maken hoeveel mensen er daadwerkelijk last hebben van hooikoorts, dit jaar en ook bijvoorbeeld vorig jaar. Wel kunnen we de trend en verschillen tussen de jaren goed monitoren.

Over Nivel Surveillance; monitoren welke ziekten er heersen in Nederland
Wij geven met onze weekcijfers van ziekten en aandoeningen een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van de heersende gezondheidsproblemen in Nederland. Hiermee kunnen we plotselinge veranderingen signaleren en trends in de gaten houden. De resultaten van onze metingen publiceren we wekelijks op onze website: bij Actuele cijfers ziekten per week (surveillance) vindt u wekelijks een online samenvatting met de meest relevante of opvallende weekcijfers. Daaronder vindt u het overzicht met de meest recente Nivel Surveillance Bulletins, waarin een groot aantal wekelijkse metingen van ziekten en aandoeningen zijn opgenomen en voorzien van beeldende duiding (grafieken).

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Na rustig voorjaar nu sterke toename hooikoorts
  • Datum: 14 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!