Precies een jaar geleden stond Nederland op de schaats

Bloeiende sleedoorn, gewoon speenkruid, en al groen wordende struiken. Door de aanhoudende zeer hoge wintertemperaturen doet de natuur al alsof het maart is. De ontwikkeling in de natuur ligt momenteel ruim drie weken voor op wat we vijftig jaar geleden normaal vonden. Momenteel komen de zwarte elzen in bloei waardoor de pollenconcentratie flink op kan lopen, met hooikoortsklachten tot gevolg.

Precies een jaar geleden stond Nederland op de schaats. Deze winter heeft er nog nauwelijks ijs op de sloten gelegen. Sterker nog, de gemiddelde temperatuur van dit jaar tot nu toe ligt op 5,9 graden, waar 3,6 graden normaal is. Een temperatuur van 5,9 graden was vijftig jaar geleden heel normaal voor een gemiddelde maartmaand. Februari verloopt tot dusver nog een stuk zachter dan januari, met een gemiddelde temperatuur van 7,6 graden tegen 3,5 normaal. Vroeger was een gemiddelde temperatuur van 7,6 graden normaal voor begin april.

Ook de komende weken zal de temperatuur naar verwachting ruim boven de normaal liggen. De maxima komen dagelijks uit op 8 tot 12 graden en slechts incidenteel vriest het ’s nachts een keer licht. Begin maart waait de wind waarschijnlijk meer uit het zuiden, waardoor het nog wat zachter kan worden.

Sleedoorn en speenkruid al in bloei
Het effect van de hoge temperatuur is te zien in de natuur en in onze tuinen. Al weken staan de hazelaars in bloei. De eerste hazelaars komen nu al in blad, net als de eerste meidoorns. Maar ook de hortensia’s in de tuinen lopen uit. De sneeuwklokjes en krokusjes staan volop in bloei en heel veel andere bloembollen schieten uit de grond. Het sneeuwklokje staat inmiddels op de eerste plaats van meest doorgegeven plantensoorten in Nederland in de afgelopen twee weken. De boerenkrokus is de afgelopen twee weken zo’n 500 plaatsen gestegen en heeft de top-10 bereikt. Inmiddels staat vooral in de westelijke helft van het land het eerste gewoon speenkruid in bloei, de kleine gele bloempjes zijn voor velen een teken van de begin van het voorjaar. De andere vroege nog kleinere gele bloempjes van de gele kornoelje zijn ook al op diverse plekken te zien. Normaal lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen rond 13 maart.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: naturetoday
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : naturetoday
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Het is al maart in de natuur; kans op hooikoorts neemt toe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!