Op dit moment is er een tekort aan de Ozempic injecties. Daarom moeten gebruikers soms overstappen op de Rybelsus tabletten

Er is een tekort aan semaglutide injecties van Ozempic. Soms moeten gebruikers daarom overstappen op semaglutide tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn de meest gemelde klachten na deze overstap.

Semaglutide wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes. Soms schrijven artsen het geneesmiddel ook voor bij obesitas als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging. Semaglutide is beschikbaar als injecties (Ozempic) en tabletten (Rybelsus).

Leveringsproblemen Ozempic
Op dit moment is er een tekort aan de Ozempic injecties. Daarom moeten gebruikers soms overstappen op de Rybelsus tabletten. In het afgelopen half jaar ontving Bijwerkingencentrum Lareb negen meldingen van klachten die ontstonden na deze overstap. De gemelde klachten zijn divers. Maag- en darmklachten zijn het meest gemeld. Bijvoorbeeld misselijkheid, buikpijn, diarree en verstopping. Dit zijn bekende bijwerkingen van semaglutide.

Dosis verhoogd
In twee meldingen werd de dosering semaglutide per ongeluk verhoogd bij de overstap van injecties naar tabletten. Hierdoor kregen de gebruikers last van misselijkheid. Na het verlagen van de dosering verdwenen deze klachten weer. Voor zorgverleners is het daarom belangrijk om goed te letten of de patiënt de juiste dosering krijgt na de overstap.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vooral maag- en darmklachten na overstap van Ozempic op Rybelsus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 juli 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!