Hoewel we niet meer spreken van een griepepidemie, is het griepvirus niet helemaal weg

De griepepidemie, die in de week van 15 januari 2024 begon, is ten einde. In Nederland gaan weliswaar nog steeds allerlei virussen rond die luchtwegklachten kunnen geven, maar het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging ligt op het basisniveau en nam vorige week verder af. In monsters van mensen met griepachtige klachten wordt nog wel griepvirus gevonden. De griepepidemie duurde in totaal 9 weken.

Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, was afgelopen week opnieuw lager dan de week ervoor. Afgelopen week (11-17 maart) gingen 30 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts, terwijl dit er de week ervoor 44 op de 100.000 waren. Bij een deel van deze mensen namen huisartsen monsters van keel en neus af. In het laboratorium is gekeken welke virussen er in de monsters zitten. In 4 van de 13 (31%) monsters die in de afgelopen week zijn onderzocht werd griepvirus gevonden. Ook in andere bronnen is te zien dat het aantal mensen met een griepvirusinfectie afneemt.

Nog steeds andere luchtwegvirussen
Hoewel we niet meer spreken van een griepepidemie, is het griepvirus niet helemaal weg. Nog steeds zijn er mensen met griepvirus in Nederland, maar wel veel minder dan tijdens de piek van de jaarlijkse griepepidemie. En er zijn ook andere virussen die zorgen voor hoesten, niezen en andere luchtwegklachten. De belangrijkste virussen die nu rondgaan zijn rhinovirus, humaan metapneumovirus, en seizoenscoronavirussen.

Over de griepepidemie
In Nederland spreken we van een griepepidemie als twee weken achter elkaar het aantal mensen met griepachtige klachten bij de huisartsen van de Nivel Peilstations boven het vastgestelde basisniveau ligt. Het basisniveau voor seizoen 2023-2024 is vastgesteld op 56 op de 100.000 mensen. Daarnaast wordt bekeken of er veel griepvirus wordt gevonden in monsters afkomstig van de Nivel Peilstations en ook andere surveillancebronnen, zoals Infectieradar en laboratoria (RIVM). Alles over griep en griepepidemie vindt u op de Nivel-website bij Griep centraal: griepcijfers, griepepidemie, griepvaccinatie en meer.

Over Nivel Surveillance
Het Nivel monitort doorlopend het voorkomen van (infectie)ziekten in Nederland en heeft hierin een landelijke signaleringsfunctie voor VWS en het RIVM. Elke woensdagmiddag rapporteren wij de actuele cijfers ziekten per week op onze website. Het verklaren van de gesignaleerde cijfers vergt nader onderzoek, dit bieden wij niet aan op wekelijkse basis.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepepidemie ten einde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!