Nederland is geschrokken van deze berichtgeving en roept patiënten die hier zorgen over hebben op contact op te nemen met hun huisarts en/of specialist

Dinsdag 25 juni heeft het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM bekend gemaakt dat er een ernstige bijwerking is vastgesteld bij het liesbreukmatje Rebound HRD® (Hernia Repair Device). Door het breken van de metalen ring in het  implantaat kreeg een patiënt een darmperforatie. Omdat deze implantaten lang in het lichaam verblijven, schat het MEBI de kans hoog in dat op termijn meer Rebound HRD® kunnen breken. Patiëntenfederatie Nederland is geschrokken van deze berichtgeving en roept patiënten die hier zorgen over hebben op contact op te nemen met hun huisarts en/of specialist.

Neem contact op met je zorgverlener
Het liesbreukbatje Rebound HRD® werd in de periode 2014 – 2018 ruim 3200 keer verkocht aan Nederlandse ziekenhuizen. In Nederland worden per jaar 27 tot 30 duizend liesbreukmatjes geplaatst. In de periode dat Rebound HRD® geplaatst werd betrof dit dus een klein deel (ongeveer 1 op de 50) van het totale aantal geplaatste liesbreukmatjes. Veel ziekenhuizen waar deze matjes geplaatst zijn hebben de betreffende patiënten al over deze bijwerking en de risico’s geïnformeerd.

De Patiëntenfederatie roept patiënten bij wie dat nog niet is gebeurd en die weten dat dit type liesbreukmatje bij hen geplaatst is en zich hier zorgen over maken contact op te nemen met hun huisarts en/of specialist. Bij eventuele klachten of vermoedens hiervan dient dit met spoed te gebeuren. Patiënten die niet zeker zijn of zij dit type liesbreukmatje geplaatst hebben gekregen, kunnen hiernaar informeren bij het ziekenhuis waar zij voor hun liesbreuk behandeld zijn.

Kans op breken metalen ring
Liesbreukmatjes blijven normaal gesproken levenslang in het lichaam zitten. Het Rebound HRD®- matje is anders dan andere liesbreukmatjes, omdat er langs de rand van het matje een dunne metalen ring zit. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Omdat het implantaat zeer lange tijd in het lichaam verblijft, schat het MEBI de kans hoog in dat de metalen draad op den duur kan breken, schrijft het RIVM.

Meer inzicht in bijwerkingen en weefselschade nodig
Hoe groot het risico op (ernstige) bijwerkingen of weefselschade door het breken van de metalen ring is, is nog onduidelijk volgens het RIVM. Ook is niet bekend wanneer deze implantaten breken. Daarnaast hoeft niet elke gebroken ring direct of op termijn voor gezondheidsklachten te zorgen. Het is belangrijk om hier meer zicht op te krijgen. Daarom roept het RIVM zorgverleners en patiënten op de gezondheidsklachten, waarvan zij vermoeden dat deze door het matje komen, bij het MEBI te melden.

Patiëntenfederatie Nederland roept patiënten die hier andere vragen of zorgen over hebben nogmaals op om contact op te nemen met hun huisarts en/of het ziekenhuis waarin zij behandeld zijn.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ernstige bijwerking vastgesteld bij liesbreukmatje Rebound HRD®
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 25 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!