Een Consultkaart is een beknopte keuzehulp die patiënten en artsen samen kunnen gebruiken

Patiënten en artsen willen graag ‘samen beslissen’. Een Consultkaart helpt bij het gesprek in de spreekkamer. Een Consultkaart is een beknopte keuzehulp die patiënten en artsen samen kunnen gebruiken. Er zijn nu 28 Consultkaarten online beschikbaar. Tien nieuwe Consultkaarten zijn in voorbereiding.

De Consultkaart beslaat altijd 1 vel A4 met een schema erop. Aan de linkerkant staan de meestgestelde vragen van patiënten zoals: Wat houdt de behandeling in? Wat betekent dit voor mij? Welke bijwerkingen zijn er? In de kolommen ernaast staan de antwoorden die bij de verschillende behandelopties horen. Hierdoor worden de verschillen tussen behandelingen duidelijk. De patiënt leest de kaart tijdens het consult door en omcirkelt wat voor hem of haar van belang is. Dat helpt om te samen met de arts te bespreken wat de meest passende behandeloptie is.

Meestal geeft de arts de Consultkaart aan de patiënt op het moment dat er verschillende behandelopties zijn. De patiënt kan de kaart mee naar huis nemen, om het nog eens rustig na te lezen en te bespreken met familie. Patiënten kunnen de Consultkaart ook zelf printen van de website, www.consultkaart.nl en meenemen naar het bezoek aan de dokter. Op deze website staat een informatief filmpje dat uitleg geeft over de Consultkaart.

De informatie in de kaarten is gebaseerd op actuele richtlijnen, is vrij van belangen en goedgekeurd door wetenschappelijke verenigingen en patiëntenverenigingen. Hierdoor weten patiënten zeker dat zij betrouwbare en algemeen geldende informatie krijgen over alle opties die in Nederland gebruikelijk zijn. De website consultkaart.nl is in beheer van Patiëntenfederatie Nederland en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patïentenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Steeds meer Consultkaarten online
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!