121.000 sporters met een blessure naar de eerste hulp. De meeste blessures ontstaan op het voetbalveld

Meer dan 70 duizend blessures door een val
In 2016 werden 121.000 sportblessures op een Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) behandeld, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Opvallend is dat meer dan de helft van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar is. De belangrijkste oorzaak van de blessures, in elke leeftijdscategorie, is vallen; van hoogte, door een sprong, struikelen of zwikken. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat letsel door vallen significant kan verminderen door te leren vallen.
 
Vallen belangrijkste oorzaak blessures
Vallen is ook bij jongeren de belangrijkste oorzaak van blessures. Bijna 60 procent van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, raakte geblesseerd door een val, ten opzichte van 23 procent door contact met een object en 12 procent door lichamelijk contact. Echter blessures door vallen komen in bijna alle sporttakken voor, denk daarbij aan voetbal, paardrijden, hockey of tijdens de gymles.
 
Leren vallen
Het is onvermijdelijk dat waar gesport wordt, er ook wordt gevallen. Een goede motorische ontwikkeling speelt een grote rol bij het voorkomen van vallen. Meerdere sporten beoefenen en veel buitenspelen kunnen hier aan bijdragen.
 
Een val hoeft echter niet direct tot letsel en een behandeling op de SEH-afdeling te leiden. Want vallen kun je ook leren. De blessures waar jongeren tot 18 jaar het vaakst (28%) aan werden behandeld, waren fracturen aan de pols, hand en vingers; lichaamsdelen waarmee kinderen geneigd zijn een val op te vangen. Door ze te leren vallen, kunnen de gevolgen beperkt worden. Voor basisschoolleerlingen is daarom het lespakket Vallen is ook een Sportontwikkeld. Onderzoek toont aan dat dit lespakket zorgt voor een halvering van het risico op valletsels bij kinderen. Bijkomend voordeel is dat leren vallen meer doet dan alleen letsel voorkomen. Kinderen krijgen er zelfvertrouwen van en worden minder angstig. Hierdoor durven ze meer te ondernemen en vinden ze bewegen weer leuk, wat weer goed is voor hun motorische ontwikkeling.
 
Algemene cijfers
Het aantal SEH-behandelingen door sportblessures is 18 procent van het totaal aan alle letsels door ongevallen of geweld op de SEH. Voor een aantal sporten geldt dat het aantal SEH-bezoeken voor de behandeling van een blessure de afgelopen jaren stijgt, zoals wielrennen, mountainbiken, hardlopen, fitness en bewegingsonderwijs. Een mogelijke oorzaak hiervan is de stijging in het aantal beoefenaars van deze sporten. De meeste letsels zien we bij veldvoetbal (35.800 SEH-bezoeken) en bewegingsonderwijs (13.500). Hierbij dient opgemerkt te worden dat deze sporten naar verhouding veel meer beoefend worden dan de andere sporten en om die reden een groot aantal blessures kennen.
 
De kosten
Ondanks dat de gezondheidswinst van sporten en bewegen groter is dan de zorg- en verzuimkosten van blessures, is het toch economisch voordelig om het aantal en de ernst van sportblessures terug te dringen. Want blessures die op de SEH-afdeling werden behandeld of tot ziekenhuisopname leidden, kostten in 2016 in totaal € 340 miljoen. De duurste sporttakken waren daarbij veldvoetbal (€ 104 miljoen), wielrennen (€ 60 miljoen) en paardrijden (€ 43 miljoen). Gemiddeld was een wielerblessure het duurst (€ 2.800 medische kosten, € 8.500 verzuimkosten).
Download de volledige cijferrapportageRapport sportblessures 2016(pdf, 1298Kb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VeiligheidNL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meerderheid geblesseerde sporters op SEH jonger dan 18
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!