Woensdag 28 juni is het Bestuurlijk akkoord wijkverpleging 2018 ‘Bouwen aan kwaliteit’ ondertekend door ActiZ, BTN, PFN, V&VN, ZN en het ministerie van VWS.

Concreet betekent dit dat er meer geld beschikbaar komt voor de wijkverpleging en het eerstelijns verblijf. Daarnaast staat het thema kwaliteit centraal. Er wordt sterk ingezet op de ontwikkeling van het vak. In 2018 is er ruim 3,7 miljard euro voor wijkverpleging beschikbaar.

Met de ondertekening van het Bestuurlijk akkoord wijkverpleging 2018 wordt een aantal belangrijke inhoudelijke afspraken overeengekomen. Allereerst betreft dat de blijvende aandacht voor de doorontwikkeling van de kwaliteit van de wijkverpleegkundige beroepsuitoefening; hiervoor worden de komende jaren extra financiële middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over onder andere de arbeidsmarktproblematiek, de samenwerking tussen het zorgdomein en het sociale domein, e-health en substitutie (zorg op de juiste plek). Essentieel in de afspraken die zijn gemaakt, zijn de afspraken over verbetering van het contracteringsproces. De verschillende rollen en verantwoordelijkheden zijn geëxpliciteerd, waarbij de zorgplicht nadrukkelijk bij de zorgverzekeraars is geadresseerd.

In 2018 is er ruim 3,7 miljard euro beschikbaar voor de wijkverpleging. Daarnaast wordt er structureel 30 miljoen extra aan het macrokader GRZ/ELV toegevoegd. Maarten van Rixtel, bestuurslid ActiZ: “Ik ben erg blij dat wij voor 2018 deze afspraken over de wijkverpleging hebben kunnen maken. En dan denk ik bijvoorbeeld aan de afspraken over de kwaliteit van het wijkverpleegkundig beroep en de afspraken om te investeren in kansrijke e-health toepassingen. Onder aan de streep kunnen we rekenen op een macrokader dat jaarlijks groeit. Goede afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn nu nodig om op de toenemende vraag aan zorg thuis in te kunnen spelen”.

Eerlijke prijs/passend tarief
ActiZ is blij dat erkend wordt dat, wanneer het volume gelijk blijft (terwijl groei de verwachting is), een aantal kostprijsverhogende ontwikkelingen niet opgevangen kan worden binnen het financiële kader. Essentieel is hierbij de passage waarin is opgenomen dat ‘het streven naar doelmatigheid […] niet mag leiden tot verschraling van zorg’. Door de leden van ActiZ is benadrukt dat dit niet alleen ‘bij mooie woorden mag blijven’. Zorg van goede kwaliteit die doelmatig wordt geleverd, moet vergezeld gaan van een passend tarief. Ondertekening van de afspraken schept dan ook verwachtingen voor het komende contracteringsproces.

Tussenakkoord
Het Bestuurlijk akkoord wijkverpleging 2018 is een ‘tussenakkoord’. ActiZ zet de komende periode alles op alles om naast de extra middelen die mogelijk in het kader van het nieuwe Regeerakkoord beschikbaar komen voor verpleeghuiszorg, ook meerjarige investering in wijkverpleging te bewerkstelligen. Zodat nu en in de toekomst liefdevolle zorg aan mensen thuis geboden kan worden.