Dertig procent van de onderzochte gebruikers van 4-FA gaf aan te zijn gestopt en 29 procent gaf aan het gebruik anderszins te hebben aangepast.

Voor de meerderheid van de gebruikers van de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA) is zowel de risicoperceptie als het gebruik van dit middel veranderd na de waarschuwingen, negatieve berichtgevingen en het verbod per 25 mei 2017. Dertig procent van de onderzochte gebruikers gaf aan te zijn gestopt en 29 procent gaf aan het gebruik anderszins te hebben aangepast.

Dat blijkt uit het verkennende onderzoek van het Trimbos-instituut en het Bonger-instituut: “4-FA. 4 Fluoramfetamine: gebruikers en gebruik in beeld”.

Doel van het onderzoek, dat is uitgevoerd met financiering van ZonMw in opdracht van het ministerie van VWS, was het verkrijgen van een beeld van 4-FA-gebruikers en de ervaren gezondheidsproblemen. Tevens is nagegaan in hoeverre 4-FA gebruikers hun risico-inschatting en/of gebruik hebben veranderd als gevolg van recente waarschuwingscampagnes. De gegevens zijn onder meer afkomstig van een online survey onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen die 4-FA hebben gebruikt, interviews met professionals en veldwerk onder overwegend lager opgeleide, 4-FA gebruikers op feesten buiten de Randstad, waar vooral ‘hardere’ electronic dance music wordt gedraaid.

Ervaren effecten gebruik en gezondheidsproblemen
De ondervraagde gebruikers verkiezen 4-FA boven ecstasy omdat het middel minder controleverlies veroorzaakt, de effecten minder zichtbaar zijn en de dip daarna minder sterk is. Het euforische gevoel en de stimulerende werking zijn eveneens belangrijke  motieven voor gebruik.

De meeste gebruikers (80 procent) ervaren ook negatieve effecten bij het gebruik van 4-FA. De meest voorkomende klachten zijn slaapproblemen, hoofdpijn en een dip in de dagen na gebruik. Ook hartkloppingen, duizeligheid en hallucinaties komen voor. 
Negatieve effecten waren voor tweederde van de gebruikers reden om te minderen met 4-FA; een derde van deze groep stopte helemaal, een kwart minderde en één op de tien gebruikte minder per keer. Gebruikers vinden het moeilijk risicovolle doseringen in te schatten. De gebruiks- en toxische hoeveelheid lijken bovendien dicht bij elkaar te liggen; professionals durven hierdoor ook geen ‘minder risicovolle dosering’ te noemen. 

Zelf-gerapporteerde effecten waarschuwingscampagnes
De waarschuwingen en negatieve berichtgeving in de media over risico’s van 4-FA hebben op veel gebruikers indruk gemaakt. Een meerderheid beschouwt de waarschuwing als terecht, betrouwbaar en relevant. Voor tweederde van de gebruikers veranderde de waarschuwing hun risicoperceptie. Dertig procent gaf aan te zijn gestopt en 29 procent had het gebruik anderszins aangepast.

Een kleine groep believers blijft 4-FA gebruiken ondanks verboden, waarschuwingen en gezondheidsproblemen. Zij informeren zich vaak wel, achten zichzelf bewust van de risico’s en nemen deze bewust. Een misvatting die bij hen geadresseerd kan worden is dat ernstige incidenten alleen voorkomen bij overdosering of combinatiegebruik. Door het verbod is mogelijk een 4-FA schaarste ontstaan, waardoor het gebruik (verder) wordt terug gedrongen, maar dit zal de komende tijd moeten blijken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : Trimbos Instituut
Bron bij dit artikel: : Trimbos Instituut
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=2610
Originele titel: 4-FA: Gebruikers en gebruik in beeld gebracht
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2017-12-18

Relevante artikelen ...

Vanaf maandag 18 juli hitteplan en smogwaarschuwing Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan Het is warm vandaag en de hitte houdt nog wel meerdere dagen aan. Voor veel mense... Acute zorg Sun, 17 Jul 2022, 11:41:52
Zeer gevaarlijke pillen in omloop! Het betreft donkerroze, driehoekvormige pillen met een Tesla-logo Sinds begin april zijn er enkele pillen die verkocht waren als pillen met daarin de... Acute zorg Fri, 16 Apr 2021, 12:35:18
Minder astma/COPD-middelen voorgeschreven Ongeveer 80.000 gebruikers minder dan in 2020 Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1,46 miljoen mensen een astma/COPD-geneesmidde... Acute zorg Fri, 19 Mar 2021, 15:14:01
Update bijwerkingen coronavaccins Bij Lareb zijn tot nu toe enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen, zoals trombose en longembolie, binnengekomen op alle coronavaccins Deze... Acute zorg Tue, 16 Mar 2021, 12:49:00
Update bijwerkingen coronavaccins (week 9) Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden ... Acute zorg Tue, 02 Mar 2021, 12:58:50
Update bijwerkingen coronavaccins Tot nu zijn er 5.068 meldingen met 24.031 bijwerkingen Deze nieuwe update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door d... Acute zorg Tue, 23 Feb 2021, 19:20:25

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com