De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) is per 25 mei 2017 verboden.

De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding.

Dit verbod is ingesteld op advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Deze adviseerde eind vorig jaar om 4-FA op Lijst I (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden. De commissie constateerde dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en de drug makkelijk te verkrijgen is. Een zorgelijke ontwikkeling volgens staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) die het verbod samen met zijn collega van Veiligheid en Justitie heeft ingesteld.

Vanaf 25 mei staat 4-FA op lijst I van de Opiumwet en is het een hard drug. Vanaf deze datum staan ook de middelen alpha-PVP en acetylfentanyl op lijst I van de Opiumwet en Fenazepam op lijst II. Daarmee zijn al deze middelen verboden.

Bron: Rijksoverheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!