Is iemand flauwgevallen of is het epilepsie?

Als iemand kort het bewustzijn verliest en daarbij schokkende bewegingen maakt, moet een arts voor het achterhalen van de oorzaak onder andere vertrouwen op het verhaal van een geschrokken ooggetuige. Is iemand flauwgevallen of is het epilepsie? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) vonden een eenvoudige manier om het onderscheid te maken. Zo hopen ze verkeerde diagnoses te voorkomen.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Onderzoeker Sharon Shmuely bestudeerde samen met neurologen dr. Roland Thijs en prof. Gert van Dijk de video’s van 65 mensen die flauwvielen en 50 mensen met epilepsie.

10/20-regel
Het belangrijkste verschil bleek dat er bij flauwvallen veel minder schokken voorkomen. “Minder dan tien schokken pleit sterk voor flauwvallen en bij meer dan twintig schokken is epilepsie veel waarschijnlijker. We hebben dit de 10/20-regel genoemd”, legt Shmuely uit. Flauwvallen is verder te herkennen aan een niet-ritmisch patroon van schokken en algehele slapte van het lichaam.

Onnodige medicatie
Minstens een derde van de Nederlanders heeft wel eens een wegraking gehad. Als iemand schokt bij een wegraking wordt vaak alleen aan epilepsie gedacht, terwijl dit ook bij flauwvallen kan voorkomen. "Een verkeerde diagnose kan grote negatieve gevolgen hebben op de kwaliteit van leven, en leiden tot onnodige medicatie of een rijverbod. Onze resultaten bieden mooie nieuwe handvaten voor de interpretatie van video’s en ooggetuigenverklaringen van wegrakingen. Door deze simpele regel toe te passen in de praktijk hopen we dat meer mensen de juiste diagnose en behandeling krijgen”, aldus neuroloog dr. Thijs.

Het artikel 'Differentiating motor phenomena in tilt-induced syncope and convulsive seizures' is te lezen op de website van Neurology.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Flauwgevallen of epilepsie: juiste diagnose voorkomt onnodige behandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!