Zorgaanbieders kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse continuïteitsbijdrage
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt de afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders voor compensatie van de financiële gevolgen van de corona-uitbraak voor zorgaanbieders. De regeling richt zich zowel op extra kosten als op doorlopende kosten die momenteel niet worden gedekt door een lagere omzet. Zorgverzekeraars informeerden zorgaanbieders en branche- en beroepsorganisaties vorige week over hoe zij de regeling in de praktijk gaan toepassen. Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel helpen als zij inkomsten mislopen als gevolg van de corona-uitbraak. Zorgaanbieders kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse continuïteitsbijdrage, waarmee ze onder meer hun vaste lasten kunnen blijven betalen, zoals personeels- en huisvestigingskosten.
Het is van belang dat de zorg zoveel mogelijk doorgaat; iedereen met gezondheidsproblemen moet zo goed mogelijk en op tijd worden geholpen. De NZa wil zorgaanbieders hierbij zo goed mogelijk ondersteunen. De NZa-regeling geldt voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt naar verwachting in mei 2020 in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. De regeling is breed van opzet en geldt voor alle zorgsectoren en verschillende typen zorgaanbieders (ook huidige niet-gecontracteerde aanbieders).
Voor zorgaanbieders die acute zorg verlenen aan coronapatiënten - zoals ziekenhuizen en huisartsen - en voor zorgaanbieders in de langdurige zorg, zijn al aparte financiële afspraken gemaakt.
Continuïteit van zorg en meerkosten
Johan Rijneveld, manager Eerstelijnszorg bij de NZa, is nauw betrokken bij de uitwerking van de regeling en bij de afspraken tussen zorgverzekeraars en branche- en beroepsorganisaties.
"De bestrijding van het coronavirus legt een zware druk op alle zorgprofessionals. We willen dat zij hun energie kunnen richten op het leveren van zorg, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun financiële situatie. Ook is het van belang dat benodigde investeringen en meerkosten om deze crisis het hoofd te kunnen bieden gedekt kunnen worden. Ik heb daarbij ook veel waardering voor de inspanningen en investeringen van zorgverzekeraars."
Versoepeling regels
De NZa werkt niet alleen aan een compensatieregeling. Rijneveld:
"We hebben kort na de uitbraak van het virus onze regels voor zorg op afstand versoepeld. Dat maakt het voor zorgaanbieders beter mogelijk de zorg te blijven leveren die nu nodig is.”
Rijneveld spreekt ook zijn waardering uit voor alle zorgprofessionals.
“Ik ben onder de indruk van de inzet en toewijding van de zorgverleners in de frontlinie. Zij maken echt het verschil. Ook heb ik veel respect voor de zorgverleners in bijvoorbeeld de mondzorg, die juist in het kader van het beteugelen van de verspreiding van het virus hun praktijken hebben gesloten. Ik zie dat in deze crisis iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en doelgericht samenwerkt waar dat kan.”
Bent u zorgprofessional en heeft u vragen over coronamaatregelen voor de sector waarin u werkt? U vindt hier de antwoorden op de veelgestelde vragen.