Volgens een recent rapport  van de WHO krijgt mondgezondheid tot nu toe dramatisch weinig aandacht in het gezondheidsbeleid

Stefan Listl van het Radboudumc gaat een internationaal onderzoeksproject leiden. Met een subsidie van vijf miljoen euro vanuit het Horizon Europe programma zal hij samen met partners uit zeven landen de kwaliteit van mondzorg verbeteren, vooral voor armere en kwetsbare  groepen in de samenleving. Het project DELIVER (DELiberative ImproVEment of oRal care quality) zal leiden tot meer gezamenlijk  problemen oplossen, betere toegang tot betaalbare mondzorg voor iedereen en meer aandacht voor doelmatige preventie.

Volgens een recent rapport  van de WHO krijgt mondgezondheid tot nu toe dramatisch weinig aandacht in het gezondheidsbeleid. Mondziektes staan in de top drie van duurste aandoeningen en raken 3,5 miljard mensen wereldwijd, vooral armere en kwetsbare  bevolkingsgroepen. Essentiële mondzorg is vaak niet goed toegankelijk voor burgers met lagere inkomens, vooral vanwege financiële redenen. Dat leidt tot pijn en soms zelfs levensbedreigende abcessen, en daarmee tot hoge behandelkosten voor de maatschappij. Betere toegang tot betaalbare mondzorg en meer aandacht voor doelmatige preventie kunnen deze hoge ziektelast en onnodige behandelkosten grotendeels voorkomen.

Ivoren  toren
‘Meer aandacht voor mensen die nu nauwelijks toegang tot mondzorg hebben is een belangrijke stap’, zegt Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en Veiligheid van Mondzorg aan het Radboudumc. ‘Maar als we de problemen willen oplossen hebben we ook een constructieve dialoog nodig tussen burgers, mondzorgprofessionals, zorgverzekeraars en beleidsmakers. Zij bepalen welke mogelijkheden prioriteit hebben voor de verbetering van de kwaliteit van mondzorg. Wat niet werkt is vanuit de academische ivoren toren zeggen dat iets anders moet. We willen uitzoeken met wie en hoe we het gesprek het beste aan kunnen gaan. Voor die deelname van alle betrokkenen zijn verschillende methodes ontwikkeld, maar die zijn tot nu toe nog niet systematisch toegepast bij mondzorg.’

Feedback
Listl en zijn projectpartners krijgen vijf miljoen euro van de Europese Commissie en gaan de kwaliteit van mondzorg beter in kaart brengen en verbeteren. Listl: ‘Samen met de betrokkenen gaan we eerst bepalen met welke indicatoren we de kwaliteit van mondzorg kunnen monitoren, zowel op het niveau van de mondzorgpraktijk als op het niveau van de bevolking. Vervolgens gaan we met case studies testen hoe we deze indicatoren kunnen toepassen in verschillende situaties voor bevordering van de kwaliteit van mondzorg. Daarbij kijken we hoe de feedback van patiënten doelgericht kan bijdragen aan reflectie door mondzorgprofessionals en hoe we de dialoog rondom toegang tot mondzorg voor armere bevolkingsgroepen goed vorm kunnen geven. Verder gaan we kijken op welke manier het gezondheidsbeleid beter rekening kan houden met de gevarieerde behoeftes van verschillende bevolkingsgroepen.’ 

Het project DELIVER is een samenwerking met partners uit Duitsland, Denemarken, Engeland, Malta, Portugal en Zweden. Het totale projectbudget is 5 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen bestemd is voor het onderzoek bij het Radboudumc. Het project zal van 2022 tot 2026 lopen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vijf miljoen euro voor onderzoek naar kwaliteit van mondzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!