Voor mensen die al huurtoeslag ontvingen in 2019 zijn er – als hun inkomen niet wijzigt- dit jaar geen veranderingen

In 2020 hebben meer huurders recht op huurtoeslag. Dat komt doordat de harde inkomensgrenzen vanaf 1 januari 2020 zijn vervallen. Belangenorganisaties, waaronder Ieder(in), hebben in de afgelopen jaren gepleit voor deze verbeterde regeling.

Inkomensgrens
Tot 1 januari 2020 was het zo wanneer je boven de inkomensgrens verdiende, het gehele recht op huurtoeslag verviel. Dat leidde tot een grote armoedeval, en soms tot het moeten terugbetalen van grote bedragen aan de Belastingdienst. In plaats van er door een iets hoger inkomen wat op vooruit te gaan, gingen deze huurders er dus op achteruit. Daar is met het vervallen van de inkomensgrenzen in de huurtoeslag een eind aan gekomen. Nu loopt de huurtoeslag bij een stijgend inkomen langzaam terug naar nul.

Voor mensen die al huurtoeslag ontvingen in 2019 zijn er – als hun inkomen niet wijzigt- dit jaar geen veranderingen. Maar voor mensen die eerder boven de inkomensgrens verdienden, kan gelden dat zijn nu wel recht hebben op huurtoeslag. Naar schatting geldt dit voor 114.000 huishoudens.

Wanneer recht op huurtoeslag?
De huurtoeslag is een ingewikkelde regeling. Het recht op deze toeslag hangt af onder meer af van de hoogte van de huur, leeftijd, de samenstelling van het huishouden en het inkomen. Daarom is het advies om een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst. Huurtoeslag voor 2020 aanvragen kan tot 1 september 2021.

Wie meer wil weten over hoe de huurtoeslagregeling is opgebouwd, kan informatie vinden op de website van de Woonbond. En lees hier meer over de lobby van Ieder(in) voor betere regeling huurtoeslag.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Recht op huurtoeslag voor meer huishoudens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!