Gemeenten gaan aan de slag met verbeteringen, samen met lokale partners, belangenbehartigers en inwoners

Dit najaar gaan gemeenten aan de slag met het verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning voor hun burgers. Als lokale belangenbehartiger of ervaringsdeskundige kun je ook jouw gemeente vragen hieraan mee te doen.

Hoe kunnen gemeenten de toegang tot ondersteuning, zorg en begeleiding beter regelen voor hun burgers? Gemeenten gaan aan de slag met verbeteringen, samen met lokale partners, belangenbehartigers en inwoners. Dit najaar start het verbeterproject ‘Samenwerken aan een betere toegang Sociaal Domein’ met een eerste groep gemeenten. Ieder(in) is mede-initiatiefnemer en inhoudelijk betrokken bij het project.

Ook voor ondersteuning wonen, vervoer en onderwijs
Gemeenten zijn nu ruim vijf jaar verantwoordelijk voor veel taken op het gebied van (langdurige) ondersteuning en zorg aan hun inwoners. Dit gebeurt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. In de praktijk blijkt dat de toegang tot de gemeentelijke zorg en ondersteuning op veel punten verbeterd kan worden. Dat is heel breed. Het gaat ook om ondersteuning voor wonen, vervoer, onderwijs of werk.

Om met verbeteringen aan de slag te gaan wordt dit landelijk leer- en ontwikkeltraject gestart. Gemeenten zetten hun huidige situatie op papier. Ze kunnen dit met elkaar vergelijken en vragen en problemen die er zijn met elkaar delen.

Eenvoudiger en passender 
Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de volgende vragen. Hoe zorg je er als gemeente voor dat de toegang een goede aansluiting heeft en blijft houden met inwoners met ondersteuningsvragen? Hoe kan het eenvoudiger en passender, en in overleg met lokale belangenbehartigers en andere lokale organisaties?
Door samen te leren en ontwikkelen in de praktijk, door elkaar aan te spreken op zaken die meer aandacht nodig hebben, kunnen gemeenten zelf snelle verbeterslagen maken. Het doel is een merkbaar verbeterde toegang voor inwoners.

Doel: echte verbeteringen bereiken
Wat wordt er verwacht van deelnemende gemeenten? Met een projectgroep vanuit de gemeente wordt concreet gewerkt aan bedenken en uitvoeren van concrete verbeteringen. In de projectgroep zitten niet alleen mensen vanuit de gemeente, maar ook bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen, lokale belangenbehartigers, professionals uit de wijkteams en andere plaatselijke organisaties.

Iets voor jouw gemeente?
Denk je dat de toegang tot zorg en ondersteuning in jouw gemeente beter kan? Welke verbeteringen zou je graag zien of heb je ideeën hoe het beter zou kunnen?
Neem contact op met je gemeente en laat je weten dat ze aan dit verbetertraject kunnen meedoen. De gemeente kan zich dan aanmelden, heel eenvoudig: met een mail naar Margriet Jongerius van Movisie. De gemeente ontvangt dan vanaf 18 augustus meer informatie.

Dit is een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in samenwerking met o.m. Ieder(in, Per Saldo, Mind en Movisie.

Meer informatie:
Movisie, Samen aan de slag betere toegang sociaal domein
VNG, Werk mee aan een betere toegang tot zorg en ondersteuning


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vooraankondiging: Verbeter toegang tot gemeentelijke zorg en ondersteuning
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!