VN-verdrag Handicap; recht op toegankelijkheid en bruikbaarheid

Woensdag 22 april schreef Minister de Jonge in een brief aan de Kamer over slimme digitale oplossingen in de coronacrisis. “Informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid zijn uiterst belangrijke randvoorwaarden bij de ontwikkeling en de toepassing van dit soort applicaties. Ik zorg voor voldoende checks op dit proces. Want snelheid en zorgvuldigheid moeten blijven samengaan. Dat betekent dat de relevante partijen (de AP, het College voor de Rechten van de Mens, het NCSC en de NCTV) nauw betrokken blijven. Niet alleen nu bij het formuleren van de eisen en de beoordeling van de stappen die ik zet en de voorstellen die ik doe, maar ook bij de stappen daarna.” Wij roepen de minister op om de vertegenwoordigende organisaties van mensen met een beperking, chronische ziekte en ouderen toe te voegen in het rijtje van relevante partijen.

Wij missen in de genoemde randvoorwaarden de toegankelijkheid, zoals ook genoemd in de ronde tafel bijeenkomst over de corona-apps die in de Tweede Kamer plaats vond. Ieder(in) stuurde op 21 april samen met lidorganisaties en partnerorganisaties een brief naar Minister de Jonge over de noodzaak van toegankelijkheid en bruikbaarheid met een aanbod om mee denken over digitaal toegankelijke oplossingen.

VN-verdrag Handicap; recht op toegankelijkheid en bruikbaarheid
Indien de overheid een app of ander digitaal middel beschikbaar stelt om de eigen en andermans veiligheid te bewaken, dan moeten ook al deze mensen erop kunnen vertrouwen dat zij de geboden functies kunnen gebruiken. Dat recht op toegankelijkheid en bruikbaarheid is opgenomen in het VN-verdrag Handicap (Toegankelijkheid, artikel 9, Vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie, artikel 21) dat bepaalt dat informatie en (massa)media voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Wij denken graag met de minister mee om dit te waarborgen.

Lees hier de brief naar de Tweede Kamer van Minister Hugo de Jonge

Brief toegankelijke Corona apps aan TK VWS BZK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Digitale corona-oplossingen; toegankelijk voor iedereen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!