Het initiatief van #klapcoronadewerelduit krijgt een vervolg

Komende dinsdagavond 24 maart gaat het – precies om 20.00 uur – verder als #Koningsklappen, om in deze ongekende gezondheidscrisis die Nederland nu treft te applaudisseren voor álle eenzame ouderen, mede-mensen en gehandicapten voor wie de uitbraak van het coronavirus ronduit beangstigend is.

De initiatiefnemers hopen dat er opnieuw een minuten durend ovationeel applaus zal klinken in alle steden en dorpen van het land, eigenlijk in alle haarvaten van onze samenleving. Maar ook, dat daarbij potten, pannen en deksels worden ingezet. Dit in navolging van het Koninklijk gezin, dat vorige week dinsdag applaudisserend de stilte rond Huis ten Bosch verbrak om steun te betuigen aan “alle zorgmedewerkers in Nederland die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus”, aldus Koning Willem-Alexander. De drie prinsessen gebruikten hun handen om pannendeksels tegen elkaar te slaan.

Ontwrichtend virus
De initiatiefnemers van het #Koningsklappen zeggen in een toelichting op dit komende vervolg-applaus: “Vooral in de afgelopen dagen is steeds duidelijker geworden hoezeer Nederland wordt getroffen. Niet alleen door dit verschrikkelijke virus, dat bedreigend en ontwrichtend is; maar ook door de verregaande maatregelen die genomen moeten worden om de verspreiding ervan te stoppen. Zoals het kabinetsbesluit van afgelopen donderdag 19 maart, waarbij alle verpleeg- en verzorgingshuizen in het land geen bezoekers meer mogen toelaten om op bezoek te komen bij ouderen. Veel van de bewoners zullen de komende tijd daardoor nóg eenzamer zijn, en misschien wel maanden achtereen geen bezoek meer kunnen krijgen van hun kinderen of kleinkinderen. Dat is werkelijk dramatisch – voor iedereen. De eenzaamheid onder deze groepen, ook onder gehandicapten in instellingen, is al groot.”

Dankbaarheid
Heel Nederland applaudisseerde afgelopen week voor de verpleegkundigen, artsen en verzorgenden van Nederland – vanaf balkons, staande voor hun voordeuren, vanuit tuinen en galerijen van flats en in fietsenstallingen, overal vandaan klonk handgeklap. Zelfs binnenshuis werd er geklapt – vanachter de huiskamerramen en staande achter de elektrische kookplaat. Als teken van dankbaarheid voor de tomeloze inzet van de zorgwerkers.

“Dat was fantastisch om mee te maken. Maar nu klappen we opnieuw…!”, zegt het campagneteam bestaande uit Hans Schuurmans, Legustha Andriessen, Esther Dekkers van Schijndel en Imke Emons.

Laat het applaus niet verstommen
Dat dit applaus voor de tweede keer wordt gedaan, wil niet zeggen dat het minder gemeend is. “Dit applaus is minstens net zo belangrijk als het eerste! Alleen dit keer klappen we voor alle eenzamen in de samenleving en de talrijke anderen die geraakt zijn door het coronavirus. Laten we er samen voor zorgen dat dit Nationaal Applaus niet verstomt”, aldus het campagneteam.

Het applaus vindt aanstaande dinsdag 24 maart plaats om 20:00u.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Hans Schuurmans, Legustha Andriessen, Esther Dekkers van Schijndel en Imke Emons
  • Originele titel: Laat het applaus niet verstommen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!